Kultúra

Od Ružomberka až po Bobrovec: V Liptove otvoria všetky vzácne kostoly

Najvýznamnejšie sakrálne pamiatky v Liptove otvoria dvere pre tisícky návštevníkov. Do stáročia starých kostolov a klenotov viažucich sa k rímsko-katolíckemu alebo evanjelickému vierovyznaniu tak bude možné nahliadnuť aj mimo omší.

Ilustračný obrázok k článku Od Ružomberka až po Bobrovec: V Liptove otvoria všetky vzácne kostoly
Zdroj: Dnes24.sk

Od pondelka 22. do 28. septembra budú otvorené chrámy od Ružomberka až po Bobrovec. Viaceré slovenské kostoly sú pre verejnosť otvorené iba počas oficiálnych služieb a mnohí sa preto do nich nikdy nedostanú. Tento fakt sa v Liptove rozhodli zmeniť a priblížiť tieto pamiatky všetkým záujemcom. „Do akcie sa zapojilo 15 kostolov, o ktorých smelo môžeme povedať, že patria ku klenotom nášho regiónu. Niektoré z nich majú históriu siahajúcu až do 14. storočia, iné zaujmú interiérovými freskami, sochami či konsegračnými krížmi. Kostoly nie sú len prechodný domov pre milióny veriacich, ale aj archív najstarších a najvýznamnejších umeleckých diel, ktoré stojí za to vidieť,“ upozorňuje Michaela Milá, hovorkyňa mesta Ružomberok.

K najzaujímavejším rozhodne patrí drevený artikulárny kostol vo Svätom Kríži z 18. storočia, ktorý patrí najväčším v Európe, a nemenej zaujímavý je aj kostol Dvoch sŕdc v Liptovských Sliačoch znázorňujúci Noemovu archu. Každý z ďalších je unikátny niečím iným a spolu vytvárajú úžasnú kombináciu histórie, kultúry a náboženských zvykov.

Popri hradoch, kúriách a kaštieľoch je Liptov zaujímavý sakrálnymi pamiatkami už od najstarších dôb (Havránok), cez stredovek (Ludrová), až po súčasnosť (L. Sliače – Archa Locus). Miestne kostoly, viažuce sa k rôznym konfesiám (najmä katolícke a evanjelické) majú svoje neopakovateľné čaro pre svoju atmosféru, nástenné maľby či príbehy, ktoré sa k nim viažu.

Najväčším kostolom je artikulárny drevený kostol vo Svätom Kríži premiestnený z obce Paludza pri budovaní priehrady Liptovská Mara, pojme až 6000 ľudí.

Foto: ilustračné, svätý kríž

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM