Slávka Kellová Krimi

Odchytili prvú líšku

V piatok odchytila Mestská polícia na sídlisku Podbreziny v Liptovskom Mikuláši líšku. Dôvodom je zníženie populácie týchto zvierat v okolí najväčšieho mikulášskeho sídliska. Odchyty budú pokračovať aj naďalej.

Regionálna veterinárna potravinová správa, Poľovnícke združenie baníkov a Mestská polícia sa dohodli na odchyte líšok ako na jednom z riešení zníženia populácie týchto zvierat už v stredu 23. februára na stretnutí s vedením mesta Liptovský Mikuláš.

Prvú z líšok odchytila mestská polícia pri Základnej škole Janka Kráľa. Podľa odborníkov je vo veľmi dobrom zdravotnom stave. Policajti ju vyviezli do revíru v Závažnej Porube. V nasledujúcich dňoch budú odchyty ďalších líšok pokračovať.

Lov líšok v roku 2010 v Liptove oproti predchádzajúcim rokom zaznamenal pokles. Zver, ktorá už stratila plachosť, hľadá ľahký zdroj obživy medzi obytnými domami. Sú ním potravinové zvyšky mimo kontajnerov. Obyvatelia mesta nelegálne zriaďujú krmelce pre zver na okraji poľovných revírov pri sídlisku. Prikrmovanie domácich zvierat na verejnom priestranstve, ktoré neskonzumujú všetko, láka zver na sídliská. Neudržiavanie pozemkov spôsobuje, že v kroví a na zarastených plochách si líšky tvoria nory. Môžu šíriť nákazu besnoty, prašiny a podobne, aj keď zatiaľ na našom území nebol ich výskyt zaznamenaný.

Chovatelia vnímavých mäsožravých zvierat zanedbávajú povinnú vakcináciu svojich zvierat proti besnote. Chovatelia zvierat sú povinní psov, mačky a fretky dať pravidelne každý rok zaočkovať. V okolí sídlisk sa nesmú zriaďovať krmelce pre zver. Je nevhodné kŕmiť túlavé zvieratá na verejnom priestranstve. Koterce pre zvieratá je potrebné pravidelne čistiť. Kontajnery na komunálny odpad sa nesmú preplňovať, je nutné ich zatvárať a udržiavať čistotu okolo kontajnerov. Vlastníci pozemkov v blízkosti Podbrezín musia užívať a obhospodarovať pozemky v súlade s ich evidenciou.

Mesto LM, skk foto: naturfoto.cz video: tvliptov.sk

Odchytili prvú líšku
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM