Kultúra

Ohliadnutie za rokom 1944: Spojeneckí výsadkári v bojoch II. svetovej vojny

Kto boli výsadkári, aká bola ich úloha počas II. svetovej vojny a ako ovplyvnili chod udalostí? Odpovede na tieto otázky ponúkne prednáška v Múzeu Janka Kráľa v stredu 29. októbra o 16:00 hod.

Ilustračný obrázok k článku Ohliadnutie za rokom 1944: Spojeneckí výsadkári v bojoch II. svetovej vojny
Zdroj: Dnes24.sk

K tohtoročnému 70. výročiu spojeneckých vzdušno-výsadkových operácií v Normandii a v Holandsku pripravilo Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši prednášku pre odbornú aj širokú verejnosť. Prednáška obsiahne vznik britských a amerických výsadkových jednotiek počas druhej svetovej vojny, ich výcvik, výstroj a výzbroj. V druhej časti sa prednáška sústredí na dve najväčšie anglo-americké vzdušno-výsadkové operácie v roku 1944 – súčasti operácie Overlord a operácie Market-Garden. Diváci uvidia bohatú fotodokumentáciu a historické filmové záznamy priamo z boja. Na prezretie bude k dispozícii uniforma, výstroj a výzbroj britského parašutistu z roku 1944.

Vznik britských a amerických vzdušno-výsadkových jednotiek počas druhej svetovej vojny bol inšpirovaný počiatočnými úspechmi nemeckých padákových strelcov počas tzv. bleskovej vojny na Západe na jar 1940. Títo elitní vojaci Luftwaffe obsadzovali kľúčové miesta nepriateľskej obrany tesne pred tankami postupujúceho Wehrmachtu a podieľali sa tak na rýchlej porážke spojeneckých armád. Odpoveďou Spojencov bolo sformovanie a výcvik vlastných parašutistických divízií pre budúce ofenzívne operácie.

Invázia do Normandie na jar 1944 sa stala dejiskom dovtedy najväčšieho vzdušného výsadku v histórii. „V noci z 5. na 6. júna, niekoľko hodín pred námorným výsadkom na inváznych plážach, vojaci dvoch amerických a jednej britskej výsadkovej divízie otvorili svojim zoskokom front v západnej Európe. Parašutisti zaútočili na uzly nemeckej obrany v tyle inváznych pláží a zúčastnili sa spolu s pozemnými armádami nemilosrdných bojov s nemeckými jednotkami v normandskom vidieku. Masové nasadenie výsadkárov sa ukázalo byť úspechom a rozhodujúcim spôsobom prispelo ku zdaru operácie Overlord,“ približuje prednášajúci Juraj Vanovčan, nadšenec vojenskej histórie.

Víťazstvo v Normandii a oslobodenie Francúzska viedlo Spojencov ku plánu smelej operácie, ktorej cieľom mala byť porážka nacistického Nemecka ešte do konca roku 1944. Doplnené výsadkové divízie dostali za úlohu obsadiť kľúčové mosty cez tri holandské rieky a pozemné armády mali vytvoreným koridorom preraziť smerom na sever cez Holandsko, stočiť sa na západ a postupom ďalej smerom na Berlín donútiť Nemecko ku kapitulácii. Operácia dostala krycí názov Market-Garden.

V nedeľu 17. septembra 1944 sa v Holandsku, desiatky kilometrov za nemeckými líniami, zniesli pod kupolami padákov a v klzákoch k zemi tisíce britských a amerických výsadkárov. Mohutný vzdušný výsadok bol pre Nemcov prekvapením a Spojenci boli spočiatku úspešní, avšak britská 1. výsadková divízia v Arnheme narazila na tvrdý odpor nemeckých jednotiek podporovaných tankami a v týždeň trvajúcich bojoch bola zničená skôr, než sa stihla spojiť s vlastnými pozemnými armádami. „Hrdinský odpor britských parašutistov 1. výsadkovej divízie v Arnheme zostáva dodnes legendou, ale operácia Market-Garden ako celok skončila neúspechom a druhá svetová vojna trvala až do mája 1945,“ uvádza J. Vanovčan.

Zdroj foto: http://www.pegasusarchive.org/, http://www.paradata.org.uk/

vysadkari 1944
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM