Krimi

Opatrnosti nikdy nie je dosť: Zabezpečte si majetok pred zlodejmi

V letnej dovolenkovej sezóne veľa ľudí opúšťa svoje príbytky na dlhší čas. To je ideálne obdobie pre bytových vlamačov. Oplatí sa zopakovať hlavné zásady, ako minimalizovať možnosti pustošivých zlodejských návštev.

Ilustračný obrázok k článku Opatrnosti nikdy nie je dosť: Zabezpečte si majetok pred zlodejmi
Zdroj: Webnoviny.sk

Ešte pred tým ako odídete na dovolenku, venujte pozornosť niekoľkým radám a odporúčaniam, ktoré môžu ochrániť váš majetok počas vašej neprítomnosti. „V prvom rade treba starostlivo pozamykať dvere a pozatvárať všetky okná. Zabúdať netreba ani na podkrovie, poschodie, malé strešné okná a pivničné okná. Zlodej je schopný dostať sa dovnútra každým otvorom väčším ako ľudská hlava,“ prízvukuje Anna Poljaková, preventistka Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši. „Významne môže pomôcť kvalitný bezpečnostný zámok v kombinácii s ďalšími zabezpečovacími prostriedkami, napr. bezpečnostné závory, bezpečnostné retiazky, výplne dverí zabezpečte proti roztiahnutiu poistky dverových závesov, dvere spevnite oplechovaním,“ dodáva.

Bezpečnosť môže v prípade bývania na prízemí zvýšiť nainštalovanie okrasných mreží a bezpečnostnej fólie na okná, balkóny a loggie spolu so spoľahlivým zatváraním okien. Nikdy netreba nechávať kľúče na tzv. dohovorených miestach (pod rohožkou, v kvetináči atď.) Sú to prvé miesta, kde zlodeji hľadajú. Nie je vylúčené, že zvyky majiteľov bytu či domu pozorujú z diaľky už dlhší čas. „Ak v období neprítomnosti zverí majiteľ nehnuteľnosti niekomu kľúče od svojho bytu, mal by dôkladne zvážiť, či je to osoba spoľahlivá a dôveryhodná,“ vysvetľuje A. Poljaková.

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši ďalej odporúča:

  • Neuschovávajte väčšie finančné obnosy doma. Bezpečnejšie budú v banke na vkladnej knižke s heslom. Heslo, v prípade, že si ho zapíšete, nikdy nevkladajte do vkladnej knižky, uložte ho oddelene na inom bezpečnom mieste.
  • Cennosti, najmä šperky, cenné zbierky a pod. môžete uschovať počas vašej dlhodobejšej neprítomnosti v byte, v prenajatom trezore banky. Doklady od drahého priemyselného i spotrebného tovaru si dobre uschovajte. Vyznačené výrobné číslo na doklade umožní polícii pátrať po vašom odcudzenom majetku, po páchateľovi krádeže, vec identifikovať a vrátiť ju späť do vášho vlastníctva.
  • Počas dlhodobejšej neprítomnosti požiadajte príbuzných, dôveryhodných známych alebo susedov, aby vám pravidelne vyberali poštovú schránku a občas skontrolovali neporušenosť bytu.
  • Nezaťahujte okná bytu roletami. Dávate tým na vedomie, že nie ste doma.
  • Mať dobré vzťahy so susedmi je jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť svoj byt či dom. Požiadajte ich, aby venovali pozornosť okoliu vášho domu, bytu, prípadne si všímali pohyb neznámych podozrivých osôb.
  • Dbajte na dobrú viditeľnosť vstupu do domu. Zlodej vždy uprednostňuje prístup maskovaný kríkmi či stromami, pretože sa cíti byť dobre krytý.
  • V súčasnosti je viac než vhodné mať byt či dom poistený. Dnes už môžete využiť služby rôznych poisťovní a vybrať si čo najvýhodnejšiu ponuku poistenia Vášho majetku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM