Slávka Kellová Rôzne

Oprava „osemnástky“ v Palúdzke je reálnejšia

O niekoľko rokov by už cesta prvej triedy I/18 nemala prechádzať centrom Liptovského Mikuláša. Výstavba novej cesty priamo súvisí s prekládkou železničnej trate zo severnej na južnú stranu mesta.

„Realizácia prekládky železničnej trate bude finančne veľmi náročná a preto sa počíta s využitím eurofondov, ale až z ďalšieho programového obdobia, to znamená od roku 2014,“ povedal na stretnutí s vedením mesta Liptovský Mikuláš generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest (SSC) Pavel Pavlásek. Samotné práce na preložení „osemnástky“ by sa mali začať v roku 2015, budú však podmienené začiatkom prác na prekládke železnice. „Cesta prvej triedy I/18 prechádza centrom Liptovského Mikuláša, čo nie je dobre. Zámerom SSC je vytvárať také podmienky, aby sme presmerovali nákladnú dopravu mimo centier miest. Takýto prípad je aj v Liptovskom Mikuláši," opísal hlavné dôvody plánovanej výstavby Pavlásek.

Cestu do Palúdzky opravia

Jedným z najhorších úsekov 18-tky je časť od mosta do Palúdzky po nemocnicu. Keď sa pri Jánošíku stavala okružná križovatka, prisľúbil vtedajší riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest Žilina Ivan Hlavoň, rekonštrukciu tohto úseku. Termínom mal byť koniec júna 2010. K realizácii však nedošlo. „Projekt je pripravený a schválený, máme vyjadrenie policajtov, takže je reálna šanca, že v tomto roku sa táto cesta urobí“, vysvetlil Pavel Pavlásek. Obstaranie zhotoviteľa, príprava stavby a jej ukončenie by malo trvať šesť až osem mesiacov a SSC ju bude realizovať z vlastných zdrojov.

„Som veľmi rád, že sme sa ohľadom Palúčanskej ulice posunuli ďalej. Viem, že daný stav našich občanov trápi a aj touto cestou ďakujem pánovi Pavláskovi, že šanca na zlepšenie sa stáva reálnejšia,“ povedal primátor mesta Alexadner Slafkovský.

foto: Michal Paška

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM