Slávka Kellová Kultúra

Osobnosti Mikuláša: Ervin Hexner

Z rozsiahlej rodiny Hexnerovcov je v Liptovskom Mikulási najznámejšie meno podnikateľa a hoteliéra Jakoba Hexnera. Zásluhy pre celosvetovú ekonomiku však patria jeho synovi Ervinovi. Ich potomstvo dnes pôsobí v poradnom tíme amerických prezidentov.

Jakob Hexner začal v Liptovskom Mikuláši podnikať, keď si v roku 1883 na Vrbickom Huštáku (dnes mestská časť Liptovského Mikuláša) prenajal budovu bývalého Hotela Elán. V roku 1897 hotel a hostinec nadstavil o ďalšie poschodie.

Do dejín sa významne zapísali dvaja jeho synovia Július a Ervin Hexnerovci. Július sa narodil v Liptovskom Mikuláši. Jeho prínosom do sveta chémie boli najmä bádania z oblasti éterických olejov. Ervin Hexner sa narodil 13. augusta 1893 v Liptovskom Mikuláši. Už počas 1. svetovej vojny vzbudil pozornosť ako vojenský letec, ktorých bolo v rakúsko-uhorskej armáde málo. Navyše Židov do leteckej služby vôbec nezaraďovali. Až neskôr vyšlo najavo, že sa dal potajomky pokrstiť v evanjelickom kostole ešte v roku 1911.

Z jeho vojenských dokladov sa dozvedáme, že popri nemčine a maďarčine ovláda aj taliančinu, ktorú sa naučil počas vojny. V roku 1918 získal titul doktora práv na Alžbetínskej univerzite v Bratislave, neskôr titul docenta a stal sa univerzitným profesorom.

Začal ako bankový úradník, pokračoval v službách ako advokátsky koncipient a neskôr vykonával súkromnú právnickú prax. Na Slovensku pôsobil vo viacerých významných pozíciách, mal priateľské vzťahy s mnohými osobnosťami najmä z politického života akým bol Jan Masaryk. V roku 1939 emigroval do USA, kde pôsobil ako univerzitný profesor. Podieľal sa na príprave medzinárodných menových dohôd, ktoré sa v roku 1946 stali základom pre Medzinárodný menový fond a Svetovú banku. Získal americké občianstvo a v rokoch 1946 – 1958 pracoval vo vedení Medzinárodného menového fondu. Stále aktívne prednášal, publikoval a bol členok viacerých významných ekonomických a politických asociácií. Jeho emigráciou stratila slovenská právna veda vynikajúceho odborníka. V USA sa pravidelne udeľuje cena Ervina Hexnera za výsledky v makroekonomike – Erwin Hexner Award. Zomrel v stredu 15. mája 1968 o 10:20 ráno.

Syn jeho syna Jána Tomáša Hexnera – Thomas Hexner je dnes významným podnikateľom, pôsobiacim v tíme poradcov amerických prezidentov. Na svojich cestách nezabudol ani na rodné mesto svojho starého otca. Viac sa rode Hexnerovcov dočítate aj v bulletine Petra Víteka zo štátneho archívu v Liptovskom Mikuláši.

foto: Peter Vítek

Hexneropvci
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM