Rôzne

Otvorili staronový kultúrny stánok: Do bývalej Kasy sa vracia umenie!

V centre Liptovského Mikuláša sa vrátil život na miesta, v ktorých sa od 30-tych rokov minulého storočia rodilo umenie. Po dlhom čase sa v zrekonštruovaných priestoroch ozýval divácky potlesk. Takouto slávou v meste zároveň ukončili regionálnu súťaž neprofesionálneho divadla Belopotockého Mikuláš.

Ilustračný obrázok k článku Otvorili staronový kultúrny stánok: Do bývalej Kasy sa vracia umenie!
Zdroj: Dnes24.sk

Evanjelický cirkevný dom v Tranosciho uličke postavili v roku 1933. V 50-tych rokoch minulého storočia bol evanjelickej cirkvi násilne odobratý štátom. S myšlienkou vrátiť umenie tam, kam patrí, prišla hrádocká Základná umelecká škola, ktorá v Liptovskom Mikuláš hľadala priestory pre svoj hudobný odbor. „Chvíľu sme sálu využívali takú aká bola, ale časom sme si uvedomili, že to treba zmeniť,“ načrtla Eva Ohraďanová, riaditeľka ZUŠ z Liptovského Hrádku. „Mnoho ľudí sa ma pýta, prečo hrádocká škola investuje práve tu. Vždy poviem, že sme použili naše 12-ročné úspory, ktoré sme z väčšej časti získali z našich doplnkových aktivít práve v tomto meste. Preto bolo korektné, aby sme ich sem opäť vrátili,“ dodala.

Nezávislá umelecká scéna

Na doskách, ktoré znamenajú svet, by mal príležitosť na prezentáciu získať akýkoľvek žáner, koncerty či festivaly. „Budeme aj naďalej podporovať podujatia ako PAN a Belopotockého Mikuláš. Usporiadame tu produkcie našich žiakov, ako i prednášky pre verejnosť. Samozrejme v rozsahu, aby sme udržali umeleckú hodnotu,“ priblížila E. Ohraďanová, ktorá si prenajaté priestory delí s evanjelickou cirkvou.

Zdĺhavá rekonštrukcia

V minulosti sa na budove opravovala strecha či kúrenie. Na tieto investície cirkev použila prostriedky získané predajom svojho majetku. „Myslím si však, že kvôli tejto fantastickej myšlienke to stojí za to,“ uviedol Marián Bochnička, zborový farár ECAV v Liptovskom Mikuláši. Rekonštrukciu interiéru sály nechali plne v rukách svojich „partnerov“. „Na začiatku som nečakala, že nás toho čaká tak veľa. Zrušili sme znížené stropy, otvorili javisko a balkón, museli sme opraviť celú elektroinštaláciu, vymenili svietidlá, javiskovú techniku a celý závesný systém a množstvo práce je ešte pred nami,“ vymenovala priebeh prác riaditeľka ZUŠ.

Belopotockého Mikuláš

Streda 8. mája bola dňom pripomenutia hneď niekoľkých výročí. Budovu evanjelického domu vysvetlili presne pred 80 rokmi. Tento rok si pripomíname 220 rokov od narodenia a 140 rokov od smrti Gašpara – Féjerpataky Belopotockého. Mikulášskeho rodáka, dejateľa, zakladateľa prvej verejnej knižnice a prvého ochotníckeho divadla v Liptovskom Sv. Mikuláši. Po ňom dostal názov široko – ďaleko známy festival Belopotockého Mikuláš, ktorý už po 40-krát vo svojej histórii privítal v srdci Liptova ochotnícke súbory počas regionálnej postupovej súťaže. Tento rok minuloročný úspech obhájil domáci divadelný súbor Theatre Gasparego.

Súvisiaci článok:

Do starého kultúrneho domu sa vracia život: V L. Mikuláši vzniká nová umelecká scéna!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM