Slávka Kellová Kultúra

P. M. Bohúň – maliar, ktorý nás spája

To je názov projektu, ktorý v týchto dňoch realizuje Liptovská Galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Žiakom a študentom v Liptove má priblížiť nielen život tohto známeho maliara, ale aj reálie z našej histórie.

Projekt má medzinárodný charakter, pretože sa doň zapojilo aj múzeum v poľskom meste Bielsku-Biale. Peter Michal Bohúň totiž priamo v priestoroch terajšej galérie pôsobil 11 rokov ako pedagóg na evanjelickej dievčenskej školy. Následne odišiel do poľského mesta Biala. Tu po trinástch rokoch zomrel a je tu dodnes pochovaný. Podľa slov Alidy Hižnayovej, kultúrno-výchovnej pracovníčky Liptovskej galérie, je projekt určený pre všetky typy základných a stredných škôl, nielen pre žiakov, ale aj učiteľov:„Vydali sme sadu desiatich pracovných listov s inšpiračným manuálom o dielach Petra Michala Bohúňa. Päť listov je z našej stálej expozície a zvyšné sú poľské. Každý list obsahuje základnú informáciu o konkrétnom diele a ďalej je tam návod pre učiteľa ako môže s témou pracovať. Čiže deti môžu maľovať, kresliť, písať, modelovať, šiť, hrať divadlo, či fotografovať,“ dodáva Alida Hižnayová.

Pracovníci galérie nechcú realizáciu projektu obmedziť len na hodiny výtvarnej výchovy. „V zásade sa úlohy dajú plniť na akejkoľvek hodine, čiže aj v rámci dejepisu, architektúry aj na hodinách slovenčiny, pretože sú tu informácie napríklad v súvislosti s Michalom Miloslavom Hodžom,“ vysvetľuje Alida Hižnayová s cieľom budovať v žiakoch vlastenectvo a možnosť si takto osvojiť historické reálie. Projekt by mal v deťoch taktiež vyvolať chuť sa samovzdelávať. Podobne sa projekt realizuje aj na poľskej strane. Vyvrcholením bude vzájomná návšteva žiakov na vernisážach študentských prác v mikulášskej galérii a v Múzeu v Bielsku-Bialej. Galéria doposiaľ oslovila 25 základných škôl. Osvetu o projekte však naplno naštartujú po Vianociach, alebo od začiatku budúceho roka.

Projekt podporili Európsky fond regionálneho rozvoja a Žilinský samosprávny kraj vo výške 30 000 eur. Tieto prostriedky chce Liptovská galéria použiť aj na rekonštrukciu svojich priestorov. Do dnešného dňa vynovili ateliér s knižnicou a v ďalších etapách sa chcú pustiť do prerábania expozície 19. storočia. Vo výstavnej miestnosti s 32 obrazmi tohto významného maliara pribudne nové osvetlenie a stálu expozíciu rozšíria nové diela Petra Michala Bohúňa.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM