Tomáš Batiz Správy

Palec hore pre dobrovoľníkov z Mikuláša: Aj túto zimu zadarmo varia pre ľudí bez domova

Ľudia bez stálej strechy nad hlavou, ktorých okrem zimných mrazivých dní trápi aj hlad, nájdu v Liptovskom Mikuláši pomoc u dobrovoľníkov z miestneho združenia YMCA, Farskej charity, Slovenského Červeného kríža a Evanjelickej diakonie.

Ilustračný obrázok k článku Palec hore pre dobrovoľníkov z Mikuláša: Aj túto zimu zadarmo varia pre ľudí bez domova
Zdroj: TASR

Od pondelka 12. decembra budú doborovľníci zadarmo variť teplé jedlá. Na hustú teplú polievku môžu prísť každý deň až do konca zimy. Dobrovoľníci im ponúknu aj čaj a kávu.

Ponocujú v nocľahárni

S príchodom treskujúcich mrazov venuje ľuďom bez prístrešia pozornosť aj liptovskomikulášska radnica. Počas zimy môžu prenocovať v nocľahárni s kapacitou 12 miest, ktorá sa nachádza pri Komunitnom centre v Hlbokom. „Na noc tam prichýlime človeka v hmotnej núdzi za 50 centov. Podmienkou je, že klient nesmie byť pod vplyvom alkoholu,“ upozornila Erika Sabaková z mikulášskeho mestského úradu. V meste však podľa nej chýba nízkoprahová nocľaháreň, kde by mohli prespať aj klienti pod vplyvom alkoholu.

„V chladnom období roka pociťujeme zvýšený záujem, aj keď sa málokedy stáva, že by bola nocľaháreň plná. Prakticky máme deväť klientov, ktorí tam prichádzajú celoročne,“ doplnila Sabaková.

Radnica ročne vyčleňuje na nocľaháreň 38.000 eur, v tom je zahrnutá aj dotácia z ministerstva práce vo výške 17.000 eur. V minulom roku mesto v blízkosti komunitného centra umiestnilo aj stan, v ktorom by bezdomovcov mohlo prichýliť počas dňa aj noci. V prípade naplnenia kapacity nocľahárne zriadi magistrát stan v mrazivých dňoch aj túto zimu.

Pomocná ruka od mestskej polície

V Liptovskom Mikuláši evidujú približne 70 ľudí bez domova. Mestská polícia medzi nimi pravidelne distribuuje letáky, z ktorých sa dozvedia podstatné informácie, ktoré im môžu pomôcť zlepšiť ich životné podmienky. Leták informuje o tom, aké služby v rámci mesta môžu využiť za nulové, respektíve minimálne poplatky. Taktiež dostanú informácie, na koho sa v čase núdze obrátiť. „Počas roka sa bezdomovci najčastejšie zdržiavajú okolo nákupných centier, železničnej a autobusovej stanice, v podchodoch, reštauráciách či nemocničných zariadeniach. Preto sa naši príslušníci počas služby zameriavajú na kontrolu týchto miest a informujú ich, kde môžu zložiť hlavu na noc,“ skonštatoval náčelník mestskej polície Marián Jančuška.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM