Tomáš Batiz Správy

Palec hore pre dobrovoľníkov: Vo svojom voľnom čase upracú liptovské doliny

Dobrovoľníkom v metropole Liptova na prírode záleží. Vo svojom voľnom čase zoberú hrable a lopaty, s ktorými vyčistia Jánsku dolinu.

Ilustračný obrázok k článku Palec hore pre dobrovoľníkov: Vo svojom voľnom čase upracú liptovské doliny
Zdroj: Dnes24.sk

Mikulášski dobrovoľníci aj tento rok, pred letnou sezónou, vyupratujú niektoré z dolín. Začnú Čutkovskou dolinou a to už 22. apríla a potom sa presunú do Jánskej doliny, kde na prvého mája okrem upratovania aj symbolicky ukončia zimu pochovávaním ciagľa.

Počas Svetového dňa Zeme

Čutkovskú dolinu vyčistia dobrovoľníci symbolicky vo Svetový deň Zeme a to už najbližšiu sobotu 22. apríla 2017. „Stretneme sa o deviatej ráno na parkovisku pri kolibe a vyrazíme do doliny. Čistenie doliny spoluorganizuje Občianske združenie Černovský chotár, Občiansky výbor mestskej časti Černová, Základná škola A. Hlinku v Černovej a černovskí turisti,“ povedal Peter Bačkor, jeden z dobrovoľníkov.

„Liptov má nádhernú prírodu a atraktívnu ponuku. Prírode aj takýmto spôsobom čiastočne vraciame čo nám dáva a vďaka čomu sme jedinečný a turistami hojne navštevovaný región,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Darina Bartková.

Ces Sviatok práce

V Jánskej doline spoja prácu aj so zábavou. V tejto lokalite sa už totiž traduje upratovanie aj so symbolickým ukončením zimnej turistickej sezóny s pochovávaním cencúľa – ciagľa. „Je to už päť rokov čo organizujeme upratovanie doliny. Prvý máj sme si vybrali zámerne. Jednak je to vždy voľný deň a zároveň vo Sviatok práce spravíme niečo pre naše okolie. Rok čo rok nazbierame menej vriec odpadkov. V prvom roku ich bolo štyridsať a minulý ich bolo len desať. Najviac bolo cigaretových ohorkov. Sú síce malé na objem, ale prehliadnuť sa žiaľ nedajú. Prekvapili nás pánske slipy, dámske nohavičky, rošt z postele, dve záchodové porcelánové misy, umývadlo, šesť metrov elektrických káblov aj staré vedrá,“ odhalila Katarína Schrötterová z Občianskeho združenia Jánska dolina.

Dobrovoľníci sa stretnú o 10,00 hod. pri minerálom prameni Kaďa a odtiaľ pôjdu až k Stanišovskej jaskyni, kde okolo 14,00 hod. pochovajú ciageľ. Zberači odpadkov sa rozdelia to troch skupín. Jedni pôjdu popod horu, druhí po pešej zóne a tretia skupinka sa pustí po hlavnej ceste.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM