Slávka Kellová Kultúra

Pan 2011 je plnoletý

Liptovský Mikuláš je hlavným mestom slovenskej pantomímy a stane sa opäť dejiskom celoštátnej súťažnej prehliadky pantomímy a pohybových divadiel s medzinárodnou účasťou PAN 2011. „Dospelý“ osemnásty ročník, bude svojim spôsobom opäť výnimočný.

Liptovský Mikuláš je hlavným mestom slovenskej pantomímy aj vďaka osobnosti Miroslava Kasprzyka, ktorý úspešne reprezentuje tento druh umenia nielen na Slovensku. Osemnástky ročník celoštátnej prehliadky je výnimočný najmä tým, že bez prestávky pokračuje, prezentuje, učí, opatruje, inšpiruje, či ponúka alternatívy. Postupne zväčšuje umeleckú rodinu okolo pantomímy a šíri pozitívne pôsobenie festivalu po Slovensku a blízkom zahraničí. Tento rok sa návštevníci môžu tešiť na tvorivé dielne a súťažné vystúpenia, ale aj na inšpiratívny sprievodný program, ktorý má medzinárodný rozmer.

„Festival má svoju nezmazateľnú tradíciu a stopu v päťdesiatročnej histórii slovenskej pantomímy. Má svoju perspektívu v udržaní všetkého dobrého čo sa doteraz v Liptove podarilo. Má za sebou stovky mladých ľudí, ktorým pohyb a pantomíma pomohli zmeniť život. Okrem toho, kvalita a úroveň ho priamo predurčujú k zväčšeniu medzinárodného rozmeru účastníkov a hosťujúcich mímov či súborov, ktoré následne obohatia svojim európskym umeleckým rozmerom našu slovenskú pantomímu,“ hovorí organizátor podujatia Miroslav Kasprzyk.

Počas štyroch dní sa v liptovskomi­kulášskom Dome kultúry stretnú slovenské amatérske súbory a viac ako dvesto nádejných talentov z celého Slovenska. Vo výučbe je absolútnou novinkou kontinuálne akreditované vzdelávanie pre učiteľov ZUŠ v garancii Tatiany Pírnikovej. Na základe požiadaviek účastníkov sa otvorí nová dielňa o improvizovaní. Učiť budú skúsení herci, improvizátori a lektori. Základy pantomímy naučí otec festivalu Miroslav Kasprzyk a o pokročilé techniky pantomímy sa vo svojej triede postará popredný český mím Michal Hecht z Prahy. Toto všetko od 23. do 26. novembera 2011.

pan2011
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM