Slávka Kellová Kultúra

PAN 2012: Liptovský Mikuláš sa opäť stane hlavným mestom pantomímy

Ani slová nebudú potrebné na to, aby sa v Liptovskom Mikuláši šírila dobrá nálada. Štyri dni venované nadšencom neverbálneho divadla prichádzajú do Liptova koncom novembra už po 19. krát. PAN je späť, nový a lepší.

Ilustračný obrázok k článku PAN 2012: Liptovský Mikuláš sa opäť stane hlavným mestom pantomímy
Foto: Slávka Kellová

Tri dni tvorivých dielní a štyri dni plné divadla. Tvrdá práca, ktorej bol obetovaný čas uplynulého roka, sa zúročí. No nie je to vôbec o súťažení. Festival pantomímy je o rodinnej atmosfére, stretnutiach z minulosti a kope nových priateľov na zvyšok života. Liptovský Mikuláš je synonymom festivalu, ktorým prešlo nespočetné množstvo šikovných umelcov.

Mladí mímovia budú ponechaní napospas desiatke inštruktorov zo Slovenska, Česka a Francúzska, vrátane organizátora a patróna festivalu Miroslava Kasprzyka. „Tento rok medzi nás príde Vahram Zaryan, ktorý navštevuje kurzy Yvana Bacciocchi v Ateliéri Belleville v Paríži pre techniku pantomímy “Decroux” a svoje umenie zdokonaľuje na Medzinárodnej škole pantomímy Marcela Marceaua,“ približuje jednotlivých členov inštruktorského tímu Miroslav Kasprzyk. „Radim Vizváry sa špecializuje na vytvorenie vlastnej metodiky techniky mímov, nadväzuje na tradíciu a rozvíja klasickú pantomímu do modernej podoby, ktorú obohacuje o novo objavené princípy techniky pohybu a z Českej republiky k nám pricestuje Mirka Zezulová, ktorá patrí už medzi stálice a my sa jej prítomnosti tešíme. Prichádza vždy, keď jej to čas a pracovná vyťaženosť dovolí, preto sa toho roku znovu môžeme veľmi tešiť, pretože dielňa pohybu a tanca bude v jej réžii,“ dopĺňa Kasprzyk.

Opäť sa bude tvoriť rekord

Ani tento ročník PAN-u sa nemôže zaobísť bez pokusu o vytvorenie rekordu v dĺžke hrania bez slov. Tentokrát sa mladí herci pokúsia dosiahnuť hranicu 25 hodín pantomímy, ako aj rekord v improvizovaní o pohár primátora. „Začiatok rekordu je naplánovaný na stredu 28. novembra o 18:00 v MIM show vo Veľkej sále, potom v bábkovej sále až do štvrtka 17:59, kde vyvrcholíme prezentáciou HAMU. To bude celkom 25 hodín a možno dáme niečo navrch,“ uvažuje nahlas s úsmevom organizátor.

Viac sa o festivale dočítate tu: http://www.festivalpan.sk/2012/

PAN 2012: 28. novembra – 1. decembra 2012 v Dome kultúry v Liptovskom Mikuláši.

PAN 2012: Liptovský Mikuláš sa opäť stane hlavným mestom pantomímy
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM