Kultúra

Päť dní vo svete dokumentu: Do Mikuláša sa vracia festival Jeden svet

Slovenské i zahraničné dokumentárne filmy zaplnia festival Jeden svet, ktorý sa po roku vracia do Liptovského Mikuláša. Oko kamery tento rok nazrie na chudobu, obchodovanie s orgánmi, do slovenskej vojnovej histórie či životné prostredie. Podrobnejšie tieto témy rozoberú diskusie s hosťami.

Ilustračný obrázok k článku Päť dní vo svete dokumentu: Do Mikuláša sa vracia festival Jeden svet
Zdroj: Dnes24.sk

V utorok 10. februára premietne Diera do sveta (v bývalom župnom dome) film o zahraničnej hudbe ako nositeľke závanu demokracie a slobody v Československu. „Dokument je doplnený o dobové a súčasné rozhovory s Manfredom Mannom, Justinom Haywardom, Suzi Quatro, Joan Baez či členmi skupiny Rolling Stones,“ prezradila spoluorganizátorka Helena Hajková. Hosťom večera bude muzikant Jožo Fašánok zo známej liptovskej kapely, ktorý si spomína na obmedzenia za bývalého režimu, prehrávky pred komisiami a schvaľovanie textov piesní. Druhou z pravidelnej dvojice filmov bude o 20:00 hod. snímka Viva Cuba Libre – Rapová vzbura, ktorá sleduje kubánsku rapovú skupinu Los Aldeanos.

Streda 11. februára bude v Diere do sveta patriť filmu o trhu s orgánmi v USA, na Filipínach, v Kosove, Turecku, Izraeli, v Kanade a Moldavsku s priamymi svedectvami darcov, pacientov, lekárov i žalobcov. „K téme sa môžu diváci porozprávať s Annou Bartošovou zo Slovenskej katolíckej charity,“ prezradila H. Hajková. O 20:00 hod. uvidia návštevníci snímku FC Rwanda. Na pozadí futbalového stretnutia medzi nezmieriteľnými rivalmi – armádnym klubom ARP a populárnym ľudovým klubom Rayon Sport, sa odvíjajú príbehy, ktoré ďaleko prekračujú hranice športu.

Vo štvrtok 12. februára pripravila klubová scéna Domu kultúry v Liptovskom Mikuláši premietanie filmu Planet Ocean od režisérskej dvojice Yann Arthus-Bertrand a Michael Pitiot. Spoločne s tímom podmorských kameramanov zo všetkých kútov sveta odhalia tajomstvá niektorých z najväčších záhad prírody. Diskusia bude patriť téme „svet sa nás týka“ a tomu, ako naše rozhodnutia ovplyvňujú planétu a ľudí na opačnom konci sveta. Film DanubeStory o 20:00 hod. vypovie rôznorodosť životov po prúde rieky Dunaj – od Čierneho lesa v Nemecku po Čierne more na hraniciach Rumunska a Ukrajiny.

V piatok 13. februára si môžu diváci v klubovej sále DK pozrieť film Aleppo: Zápisky z temnoty, ktorý je autentickým svedectvom z mesta Aleppa, najväčšieho sýrskeho mesta, ktoré denne sužujú boje. „Do diskusie sa zapojí fotograf Tony Frič, ktorý sa nedávno vrátil z Iraku,“ zdôraznila spoluorganizátorka. O 20:00 sa film Neznámi hrdinovia (58 min) vráti do čias 2. svetovej vojny, kedy sa na území Slovenska zrútilo 46 amerických bombardovacích a 8 stíhacích lietadiel.

Počas sobotňajšieho dopoludnia 14. februára si v Diere do sveta o 10:00 hod. prídu na svoje i deti pri filmoch Faridullah má dnes voľno a Lotte: Srdce pre bezdomovcov. „Okrem premietania sú pripravené hry, kreslenie, vyfarbovanie a vystrihovanie. Sociálna pracovníčka Nina Beňová deťom prečíta rozprávku z knižky Zatúlaný gombík a priblíži život ľudí bez domova,“ dodala H. Hajková.

Večer si diváci v Diere do sveta pozrú film Vitajte v Loliondo o afrických Masajoch, žijúcich v súlade s prírodou na pomedzí Kene a Tanzánie po stovky rokov. V posledných rokoch čelia násilnému vysídľovaniu. Následnej diskusie sa zúčastní jezuitský kňaz Martin Halčák, ktorý porozpráva o projektoch jezuitov v Indii. O 20:00 film Gulabi gang vypovie príbeh o vyprahnutom regióne Bundelkhand v strednej Indii, ktoré je miestom prázdnoty, prachu a zúfalstva.

Všetky predstavenia sa začínajú o 18:00 alebo 20:00 hod. Vstupné na premietanie je 1,50 eur.

Festival jeden svet plagat
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM