Slávka Kellová Iné športy

Pavol Belluš – jednotka mikulášskeho squashu

Prinášame vám krátky rozhovor s 26 ročným absolventom Fakulty Riadenia a Informatiky Žilinskej Univerzity a zároveň úspešným hráčom squashu – Pavlom Bellušom. Ten nám okrem iného porozprával aj o svojich začiatkoch a úspechoch z jeho doterajšej šport

Štatistiky nepustia. 4 odohraté kolá ligy a štyri víťazstvá. Spokojnosť? Z pohľadu výsledkov, spokojný byť môžem. Ale aktuálny ročník ligy sa ešte len rozbieha, tak dúfam, že si udržím nastolený trend (úsmev).

Aká je úroveň ligy a hráči v nej? Nachádzaš tu vôbec adekvátnu konkurenciu? Všeobecne platí, že úroveň regionálnych súťaži zaostáva za súťažami, ktorých sa zúčastňujú hráči z celého Slovenska. Squash v tomto nie je výnimkou. Samozrejme, trošku na to doplácajú hráči, ktorí majú v rámci regiónu najlepšiu výkonnosť a určite by som aj ja uvítal, keby ma mal kto na kurte výraznejšie potiahnuť dopredu. Som ale rád, že Liptovská squashová liga každým rokom priláka nových hráčov a jej úroveň nepochybne z roka na rok stúpa.

Je o tebe známe, že si úspešný aj v celoslovenskom rebríčku. Priblíž nám, ako momentálne stojíš. V priebehu minulej sezóny sa mi podarilo prebojovať do top 30 v rámci celoslovenského rebríčka, najmä zlepšenými výkonmi v tímovej súťaži a na turnajoch jednotlivcov vyšších kategórii. Momentálne sa pohybujem okolo 20. miesta, čo je 3. najlepšie umiestnenie z mimo bratislavských hráčov, kde sú podmienky na squash žiaľ neporovnateľné.

Kedy si začal hrávať squash a kto ťa k nemu priviedol? K squashu ma priviedol môj otec, ktorého tento dynamický šport očaril natoľko, že sa rozhodol v Liptovskom Mikuláši vybudovať squashové centrum. Asi pred 7 rokmi som si squash vyskúšal aj ja a odvtedy hrávam pravidelne.

A čo úspechy? Počas obdobia, čo sa venujem squashu sa mi podarilo 5 krát vybojovať titul majstra Liptova, vyhrať niekoľko celoslovenských turnajov C-kategórie, v poslednom čase ma tešia umiestnenia v top3 na celoslovenských turnajoch B-kategórie. Úspechom je pre mňa aj to, že sa nám do súťaže družstiev podarilo túto sezónu postaviť 2 tímy, čím sme sa vyrovnali mestám s podstatne väčšou hráčskou základňou.

Máš v squashi ešte nejakú métu, na ktorú by si chcel dosiahnuť? Samozrejme, bez vnútornej motivácie sa v športe výsledky dosiahnuť nedajú. Pre mňa je najdôležitejšie baviť sa športom. Ak trénujem a hrám s chuťou, výhry prídu.

Čo by si odkázal hráčom, ktorí by chceli ligu tiež skúsiť, ale nevedia nabrať odvahu? Nie je sa čoho obávať. Hlavnou myšlienkou, prečo sme založili Liptovskú squashovú ligu bola možnosť zahrať si so širším spektrom hráčov, čo je najmä pre menšie partie squashistov vítaným spestrením.

Na záver ešte trošku zákernejšia otázka. Tvoj otec Peter stále aktívne hráva a to už má 55 rokov. Dokedy si to trúfaš ťahať ty? Squash je šport, ktorému sa naozaj dá venovať do vysokého veku. Budem hrať, kým mi to môj stav dovolí, samozrejme dúfam, že to bude ešte veľmi dlho (úsmev).

Pali Tomčík

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM