Tomáš Batiz Správy

Pekný počin Mikulášanov: Výťažok z benefičného behu venujú invalidným športovcom

Na Liptove sa aj tento rok zorganizuje akcia s názvom Barlatón. Benefičné podujatie opäť pomôže tým, ktorí to naozaj potrebujú.

Ilustračný obrázok k článku Pekný počin Mikulášanov: Výťažok z benefičného behu venujú invalidným športovcom
Zdroj: TASR

Symbolický benefičný beh či prechod z Liptovského Mikuláša do Liptovského Hrádku s názvom Barlatón, ktorý spája zdravých a hendikepovaných ľudí s cieľom pomáhať, zapíše v júni svoj ďalší ročník. Tento rok by z vyzbieraného štartovného chceli organizátori podujatia, Komunitná nadácia Liptov (KNL), podporiť trojicu zdravotne postihnutých športovcov zakúpením špeciálneho terénneho hendbike-u. Jana Mrlianová z KNL informovala, že do iniciatívy sa môže zapojiť ktokoľvek – chodci, bežci, cyklisti, vozičkári či barličkári.

„Tohtoročná trať bude začínať štartom pri kostole v liptovskomi­kulášskej mestskej časti Okoličné. Cieľovou stanicou bude Borová sihoť v Liptovskom Hrádku. Trať je jednoduchá – vedie popri Váhu,“ priblížila Mrlianová.

Z nevinnej stávky tradícia

Myšlienka realizovať Barlatón vznikla v roku 2010 v hlave Dalibora Novotného, umeleckého rezbára, ktorý ostal po vážnom úraze odkázaný na barle. So svojím kamarátom Ivanom Šobáňom, hendikepovaným básnikom, uzavreli stávku – prejsť o barlách trasu z Liptovského Mikuláša do Liptovského Hrádku. „Týmto je podujatie špecifické – z nevinnej stávky sa stala tradícia. Keďže KNL sa problematike hendikepovaných venuje a s dvojicou pracuje na viacerých spoločných projektoch, rozhodli sme sa minulý rok oprášiť myšlienku Barlatónu a dať mu šancu byť každoročným športovým podujatím v regióne spájajúcim športovcov i nešportovcov, zdravých i hendikepovaných v rámci jedného podujatia,“ uviedla Mrlianová.

Viac ako 300 Liptákov

Minulý rok sa do Barlatónu zapojilo viac ako 300 Liptákov i ľudí z celého Slovenska. „Prišli mamičky na materskej dovolenke s kočíkmi, psičkári z útulku so svojimi psíkmi či babičky so svojimi vnúčikmi. Bolo to krásne generačné prepojenie – najmladší účastník mal asi tri roky a najstarší takmer 75 rokov,“ načrtla Mrlianová. Vyzbierané peniaze použila nadácia na kúpu špeciálneho kočíka pre Maťka Pončáka z obce Podtureň, ktorý trpí pľúcnou hypertenziou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM