Tomáš Batiz Šport

Peťa po víťazstve s úsmevom: Je tu tak teplo ako na dovolenke!

Liptáčka Petra Vlhová nám počas celej sezóny 2016/2017 robila radosť. Fanúšikov lyžovania ale predovšetkým potešila pred pár dňami, keď sa jej podarilo vyhrať Svetový pohár v Aspene.

Ilustračný obrázok k článku Peťa po víťazstve s úsmevom: Je tu tak teplo ako na dovolenke!
Zdroj: TASR

Iba 21-ročná Slovenka slávila svoj druhý triumf kariéry, predtým sa jej tento husársky kúsok podaril vo švédskom Aare v decembri 2015. Teraz však totálne dominovala v oboch kolách a americkú superstar Mikaelu Shiffrinovú zdolala v priamom súboji. Náskok 24 stotín vzhľadom na časovú krátkosť (minúta a 32 sekúnd) i okolnosti pretekov bol pomerne pohodlný. Tretia Švédka Frida Hansdotterová zaostala 35 stotín a štvrtá Velez-Zuzulová, ktorá oznámila pokračovanie v kariére, 39 stotín.

Celkovo skončila piata

Shiffrinová ako istá celková víťazka SP už mala istý malý glóbus za slalom a Zuzulová druhé miesto. Vďaka triumfu, ktorý bol zároveň jej šiestym pódiovým výsledkom v SP, sa Vlhová vyšvihla v sezóne zo siedmeho na piate miesto. Doménou jej jázd bol finiš, v oboch kolách sa z tesného časového manka dostala do náskokov. „Netuším, čo sa dialo v tej dolnej časti, prečo som bola taká rýchla. Môj zámer bolo ísť na plný plyn s túžbou vyhrať a to sa mi podarilo. Preto, že som išla dve výborné jazdy, bez toho sa vyhrať nedá a už vôbec nie zdolať Mikaelu Shiffrinovú. Dnes to teda vyšlo a je to pre mňa úžasný deň. Nebola to ale ľahká súťaž, v tomto bláznivom teplom počasí. Cítim sa tu, ako keby som prišla na dovolenku, to teplo je ozaj neskutočné a dalo mi to námahu skoncentrovať sa,“ referovala na tlačovej konferencii v Aspene Vlhová.

Americká agentúra AP píše o Vlhovej emóciách a reakcii Shiffrinovej, ktorá keď videla radosť svojej súperky, vyhlásila: "Dobre poznám tento pocit a veľmi jej ho prajem. Je to špeciálny deň, bývajú aj zlé, ale takýto deň je skvelý.

Skvelá už v prvom kole

Vlhová predviedla už v 1. kola fantastickú jazdu Slovenská lyžiarka sa usadila na čele súťaže o 3 stotinky pred Hansdotterovou a o sedem pred domácou superfavoritkou Shiffrinovou. Veronika Velez-Zuzulová sa zaradila hneď za pódiové pozície so stratou 14 stotín. Prvé kolo bolo teda prísľubom dramatického rozuzlenia súťaže, ktorej po prvej polovici prekvapujúco nedominovala Shiffrinová. Dvadsaťdvaročná Američanka má skvelú fazónu a pred poldruha rokom v Aspene vytvorila svetový rekord v odstupe na druhú pretekárku v slalome SP (+3,07). Vtedy si to „odniesla“ druhá Velez-Zuzulová, ale teraz Slovenky minimálne v 1. kole predviedli, že na záver tejto sezóny, v ktorej je už o všetkom podstatnom rozhodnuté, sú dôstojné súperky pre držiteľku malého glóbusu SP.

Cenný skalp

Vlhová zdolala vlastne obe ženy, ktoré si ukoristili slalomové trofeje tento rok a vlani. Impozantným spôsobom, keď v horných dvoch tretinách agresívnou jazdou držala rytmus a v dolnom „zatvorenom“ spáde bola jasne najlepšia. Jazdu vygradovala štýlom šampiónky a od druhého medzičasu na ňu Shiffrinová podstatne stratila. Naopak, Zuzulovej tradične sedeli dynamické úseky a po druhom meraní mala najlepší priebežný čas, na pomery pretekov priepastných 32 stotín pred Vlhovou. Lenže potom jej dvakrát ušla lyža do širšieho oblúku a stratila takmer poselkundy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM