Rôzne

Plánovaná čerpacia stanica v Palúdzke: Požiadavky obyvateľov boli sčasti vypočuté

Ešte v minulom roku sa obyvatelia liptovskomikulášskej mestskej časti Palúdzka dozvedeli o plánovanej výstavbe malej čerpacej stanice na parkovisku tamojšieho hypermarketu. Zdvihla sa vlna nevôle, ktorá prinútila investora urobiť ústupky.

Ilustračný obrázok k článku Plánovaná čerpacia stanica v Palúdzke: Požiadavky obyvateľov boli sčasti vypočuté
Foto: Slávka Kellová

Pôvodne chcel investor postaviť malú čerpaciu stanicu s jedným obojstranným stojanom a zastrešením na trávnatej ploche v susedstve ulice Demänovská cesta v Liptovskom Mikuláši. Majitelia blízkych rodinných domov však nesúhlasili s odstránením predelovej zelene a nedostatočná sa im zdala aj vzdialenosť medzi telesom čerpadla a domami. „Ukazovali nám ilustračné obrázky z iného mesta, ale tam bola bytová výstavba oveľa ďalej. U nás by sme mali čerpačku rovno cez ulicu, ktorá je už i bez toho rušná a prašná,“ uviedol jeden z obyvateľov Palúdzky.

Hľadanie kompromisov

Svoj nesúhlas vyjadrili nespokojní obyvatelia vlani na jeseň na osobnom stretnutí so zástupcami investora a hypermarketu, ktorý chce podľa vyjadrení výstavbou čerpacej stanice rozšíriť služby pre svojich zákazníkov. Na základe minuloročných požiadaviek obyvateľov a mikulášskej radnice, ktorá vstúpila do rokovaní s investorom, bol vypracovaný nový projekt. „Dostali sme dve požiadavky. Buď čerpaciu stanicu zrušiť alebo ju posunúť. Vyhoveli sme tej druhej, ktorá „umiestňuje“ teleso čerpacej stanice o približne štyri metre bližšie k hypermarektu. Zo zelenej plochy tak ubudne necelých 50 cm,“ vysvetlil architekt Andrej Drgoňa, zástupca investora. Izolačná zeleň by tak mala ostať zachovaná.

Čo s autami a rušením nočného pokoja?

Obyvatelia na včerajšom druhom stretnutí so zástupcami dotknutých subjektov vyjadrili obavy aj o zvýšenú frekvenciu dopravy a najmä rušenie nočného pokoja. Už dnes im totiž nedajú spávať zásobovacie autá, ktoré majú celú noc zapnuté chladiace zariadenia. „V lete nevyvetráte a aj cez zatvorené okná je to počuť. A to nám pred výstavbou hypermarketu sľubovali, že sa to stávať nebude. Keď sa k tomu pridá ešte dopĺňanie pohonných hmôt, už sa asi nevyspíme vôbec,“ posťažoval sa majiteľ jedného z rodinných domov.

Spoločnosť, ktorej značku by mala budúca stanica pohonných hmôt niesť argumentuje, že prevádzka a zásobovanie budú zabezpečené iba počas otváracej doby blízkeho obchodu. „Obavy nemusia byť ani zo zvýšeného množstva áut. Podľa našich skúseností z iných miest vieme, že načerpať palivo prídu zväčša zákazníci obchodu,“ povedal A. Drgoňa.

Na otázku, či nebolo možné čerpaciu stanicu umiestniť na inom mieste ako je navrhované, odpovedal zástupca hypermarketu, že ich dopravní experti vyhodnotili toto miesto ako najvhodnejšie.

benzinka paludzka
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM