Slávka Kellová Rôzne

Po akútnu starostlivosť budeme utekať do Martina

Akútna zdravotná starostlivosť v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa bude v prípade nedohody lekárov s ministerstvom zdravotníctva riešiť od decembra presunom pacientov z krajských do štátnych nemocníc. Informoval o tom predseda ŽSK Juraj Blanár po

„Po 1. decembri nebudeme môcť v nemocniciach v Žilinskom kraji poskytovať v mnohých oblastiach akútnu zdravotnú starostlivosť a budeme ju musieť riešiť v spolupráci so štátnymi nemocnicami, ktoré máme v kraji,“ priblížil Blanár. Aj to sa však bude podľa jeho slov diať len v krízovom režime. „Pretože sa obávame, že ani štátne nemocnice, kde je výpovedí menej ako v našich, to nebudú zvládať,“ dodal Blanár.
V Žilinskom kraji by bola podľa neho v prípade nedohody lekárov a ministerstva situácia kritická. V regióne dalo z celkového počtu 274 lekárov, ktorí sú v nemocniciach, výpovede 125 lekárov. Teda takmer polovica.

Najviac pacientov bude tak podľa Blanára smerovať do Martinskej univerzitnej nemocnice, kde nedal výpoveď takmer žiadny lekár. „Ale nevieme, koľko pacientov bude stíhať táto nemocnica vybaviť,“ dodal Blanár. Potom podľa neho pripadá do úvahy ešte Vojenská nemocnica v Ružomberku alebo nemocnice v susedných krajoch. Napríklad nemocnica v Poprade či v Považskej Bystrici.

Krízové štáby ministerstva a samosprávneho kraja pokračovali pritom v rokovaniach na dolaďovaní detailov v zabezpečení akútnej zdravotnej starostlivosti v ŽSK. Podľa ministra Uhliarika je potrebné pripraviť sa na 1. decembra tak, aby bola zabezpečená akútna neodkladná zdravotná starostlivosť. „To znamená, plánovanú starostlivosť posúvať na neskôr,“ dodal minister.

K 1. októbru tohto roka podalo podľa údajov odborov výpoveď vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 400 z nich svoje výpovede stiahlo. Vo výpovedi je stále asi 2000 lekárov v nemocniciach. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Lekárske odborové združenie (LOZ) má v stredu (23.11.) rokovať s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS) a prezidentom Ivanom Gašparovičom.

zdroj: TASR foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM