Michal Paška Krimi

Po silnej prietrži bolo pod vodou takmer 30 domov

Okolo obeda sa Liptovským Mikulášom prehnala silná prietrž. Jej následky sú hrozivé: dvadsaťosem zatopených domov, pod vodou sa ocitli tiež ulice a cesty.

Silná prietrž mračien, ktorá sa dnes okolo obeda prehnala Liptovským Mikulášom, zatopila bezmála tri desiatky rodinných domov. Intenzívny dážď vytápal pivnice a zalial cesty. V Ploštíne sa pod vodou ocitlo futbalové ihrisko, v Liptovskom Mikuláši aj časť historickej pešej zóny.

Hasiči z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši zasahovali v Bodiciach, v Demänovej, v Ploštíne, v Andiciach a v Liptovských Behárovciach. „Voda z prívalových dažďov zatopila rodinné domy. Zasahovali sme v 28 prípadoch. Naši príslušníci zo zaplavených domov odčerpávali vodu,“ informovala Eva Krajčiová, riaditeľka Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši.

V Demänovej sa voda liala pozdĺž štátnej cesty celou dedinou. Primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský uviedol, že v budúcom roku v tejto lokalite bude musieť samospráva vybudovať skutočný odvodňovací kanál. „Je neprípustné, aby sa takáto situácia opakovala,“ povedal. Zároveň dodal, že dnešná situácia volá po prehodnotení existujúcich protipovodňových opatrení na území mesta. „Treba sa pozrieť na to, či a koľko nových protipovodňových kanálov bolo za ostatné štyri roky vybudovaných.“

Výška škôd, akú spôsobilo dnešné vyčíňanie počasia, ešte nie je známa. „Prvoradou úlohou bolo prijať také opatrenia, ktoré ochránia majetok občanov a zabránia vyšším škodám. Výška škody sa bude vyčíslovať v najbližších dňoch,“ skonštatoval hovorca mesta Peter Lehotský.

Okrem hasičov na odstraňovaní následkov pracovala mestská polícia, Verejnoprospešné služby, civilná ochrana, štátna polícia a cestári.

Pôvodnú správu sme aktualizovali o 20:38 hod.

Text a foto: Michal Paška

Prietrz
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM