Rôzne

Počasie spôsobilo miliónové škody: Najviac poistných udalostí nahlásili aj ľudia v mikulášskeho okresu

Rozfúkané škridle na domoch, strhnuté strechy, pády stromov na objekty a mnohé iné príčiny spôsobené extrémnym počasím počas uplynulého týždňa spôsobili desiatky škôd za milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Počasie spôsobilo miliónové škody: Najviac poistných udalostí nahlásili aj ľudia v mikulášskeho okresu
Foto: Slávka Kellová

ČSOB Poisťovni ľudia najčastejšie hlásili poškodené strechy či vytopené priestory a výška odhadovaných nahlásených škôd sa doteraz vyšplhala na 300 000 eur. Jej hovorkyňa Zuzana Eliášová odporúča škody spôsobené živlom fotograficky zdokumentovať a zaslať poisťovni podľa inštrukcií na určenú e-mailovú adresu. Základné inštrukcie dostane poistenec v telefonickom rozhovore. Odporúča urobiť čo najviac záberov. K fotografiám treba dodať ešte doplňujúce údaje ako napríklad rozmery postihnutých priestorov, vek zničených spotrebičov, prípadne iných predmetov poistenia, ich nadobúdacie ceny a podobne.

Dôležité je odložiť si všetky doklady o úhrade nákladov, ktoré má poistený v súvislosti s odstraňovaním škody. Ide napríklad o náklady na dezinfekčné prostriedky, tlakové umývanie od nánosov bahna, atď.

Poistený je upozornený na to, že do doby vyplatenia poistného plnenia je povinný uchovať poškodené predmety. Samozrejme, za predpokladu, že nevzniká pre neho alebo pre jeho okolie hygienické či bezpečnostné riziko. Ak nie je klient schopný alebo ochotný vykonať takéto zjednodušené zdokumentovanie škody, vysiela poisťovňa na miesto technika, ktorý zdokumentovanie vykoná a oboznámi poisteného s jeho následnými povinnosťami.

Allianz – Slovenská poisťovňa eviduje od stredy 14. mája, do konca uplynulého víkendu takmer 800 hlásení o škodách na majetku. Najviac poistných udalostí spôsobila víchrica a silný dážď, príčinou desiatok ďalších boli aj záplavy a pády predmetov. Škody, ktoré vznikli ich následkom, sa vyšplhali až na 650.000 eur. Najviac poistných udalostí nahlásili klienti poisťovne v okresoch Poprad, Liptovský Mikuláš a Sabinov.

Všetkými vzniknutými prípadmi sa poisťovňa bezodkladne zaoberá, aby čo najrýchlejšie mohla odškodniť nároky klientov. Na základe individuálneho posúdenia poisťovňa rozhodne o ďalších potrebných krokoch k likvidácii vzniknutej škody, akými je napr. vykonanie obhliadky. Pri nákladnejších poškodeniach pristupuje k poskytnutiu zálohy poistného plnenia, ktorej účelom je čiastočné finančné krytie pre klienta už počas priebehu odstraňovania a opravy škody.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM