Katarína Oravská Rôzne

Pod Chopkom vyrastá impozantná stavba: Antický chrám z desiatok ton čistého ľadu!

Pod Chopkom nás čaká celosvetová premiéra zimnej verzie prekážkového terénneho behu. Na náročný pretek Winter Spartan Race sa prihlásilo viac ako 2 300 pretekárov zo siedmich krajín sveta. Ich cieľovou prekážkou bude antický chrám. Vyrobia ho z 47,5 ton čistého ľadu z Poľska.

Ilustračný obrázok k článku Pod Chopkom vyrastá impozantná stavba: Antický chrám z desiatok ton čistého ľadu!
Zdroj: Dnes24.sk

V lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry vyrastá nová impozantná atrakcia – antický chrám z ľadu, ktorý bude cieľovou prekážkou preteku Winter Spartan Sprint. Celosvetová premiéra zimnej verzie prekážkového terénneho behu Spartan Race sa uskutoční vo veľmi náročnom teréne pod Chopkom v sobotu 24. januára. Na pretek je prihlásených viac ako 2 300 pretekárov zo siedmich krajín sveta, zaujímavosťou sú účastníci z Austrálie.

47,5 ton čistého ľadu dovezeného z poľského mesta Wroclaw a 400 m3 snehu sa o pár dní premení na jedinečné umelecké dielo z čias antických bohov. Na výstavbu antického chrámu a jeho pilierov, či strechy sa využije 360 ľadových blokov, z ktorých jeden blok váži 125 kg. Piati umeleckí sochári a piati pomocníci začali stavať ľadovú stavbu uplynulý týždeň. Výstavba diela bude trvá 8 – 10 dní. Chrám zažije svoju premiéru v sobotu za účasti zakladateľa projektu „Spartan Race“ Američana Joe De Sena, ktorý je ikonou spomínaných pretekov.

„Práca na ľadovom diele nám ide dobre, takýto kolos sme ešte nikdy nerobili, aj keď už máme skúsenosti so stavaním ľadových sôch na Hrebienku vo Vysokých Tatrách. Ľad je háklivý na teploty, robotu nám trošku komplikuje počasie, ale veríme, že sa opäť ochladí a odovzdáme stavbu na čas. Námet na antický chrám sme čerpali zo starogréckej a starorímskej mytológie, stavba bude mať 5 hlavných stĺpov a 6 bočných stĺpov v iónskom slohu. Interiér zdobia 4 sochy sparťanských bojovníkov so štítmi a kópiami. V najvyššom bode má stavba 5,5 m a veľkosť diela je 11×11 m,“ uviedol Adam Bakoš, vedúci sochár ľadového chrámu v Jasnej.

Ako uviedla hovorkyňa Tatry Mountain Resorts, Zuzana Fabianová, Winter Spartan Sprint sa prvýkrát uskutoční v takýchto zimných podmienkach v strednej Európe. Náročná minimálne 5 km dlhá prekážková trať s rafinovane zakomponovanými umelými a prírodnými prekážkami (minimálne 15) je proklamovaná ako „najťažší beh na svete.“ Po skončení pretekov budú môcť návštevníci Jasnej obdivovať ľadový chrám do konca zimnej sezóny. Objekt bude vo večerných hodinách nasvietený a bude dotvárať večernú atmosféru Jasnej. Návštevníci si môžu počas zimných večerov užiť okrem ľadového chrámu aj zábavnú Fun arénu so sánkovaním, snowfuntools, večerné lyžovanie, či nákupy spojené s ochutnávkou vareného vína v obchode Vist Shop.

Foto: TMR

V Jasnej budujú veľkú nádheru: Antický ľadový chrám
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM