tp Správy

Policajti sa zamerali na alkohol za volantom: TIETO čísla z kraja sú alarmujúce!

To, že alkohol za volant nepatrí vie každý. No málokedy si to vodič uvedomí po tom, ako je už pod vplyvom alkoholu. Polícia sumarizovala výsledky kontroly podgurážených vodičov v Žilinskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Policajti sa zamerali na alkohol za volantom: TIETO čísla z kraja sú alarmujúce!
Zdroj: TASR

„V 12. týždni policajti v Žilinskom kraji počas výkonu služby odhalili 27 vodičov motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu a alkohol zistili vykonanými dychovými skúškami aj u 32 vodičov nemotorových vozidiel,“ informoval o tom hovorca KR PZ v Žiline Radko Moravčík.

Podľa hovorcu u vodičov motorových vozidiel malo 13 z nich výsledok nad jedno promile a 14-tim bol zistený alkohol do jedného promile. Jeden vodič sa odmietol podrobiť dychovej skúške.

Alkohol za volant nepatrí

Polícia pravidelne upozorňuje vodičov, „aby jazdou pod vplyvom alkoholu neohrozovali svoj život a životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Nielen z dôvodu, že ide o priestupok alebo trestný čin, ale najmä preto, že následky dopravných nehôd bývajú v mnohých prípadoch tragické a alkohol za volant nepatrí. Každý by mal začať od seba, teda uvedomiť si, že kombinácia alkohol a šoférovanie nikdy nie je správne riešenie."

Polícia žada o opatrnosť ako vodičov, tak i chodcov

Polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky, „aby sa na cestách správali disciplinovane, ohľaduplne, plne sa venovali vedeniu vozidla, sledovali situáciu v cestnej premávke a dodržiavali dopravné predpisy.

Na bezpečnosť premávky má často vplyv aj počasie: „V súvislosti so sychravým počasím a zníženou viditeľnosťou polícia vyzýva účastníkov cestnej premávky k zvýšenej opatrnosti na cestách. Vodiči majú sťažené podmienky na jazdu, pretože kombinácia dažďa, mrholenia, snehu, tmy, poľadovice a mokrej vozovky si vyžaduje maximálnu koncentráciu."

Opatrní však nemajú byť iba vodiči motorových či nemotorových vozidiel, ale zodpovedne sa majú správať aj chodci. Polícia upozorňuje: „Vidieť a byť videný je životne dôležité nielen pre vodičov motorových vozidiel, ale najmä pre chodcov a cyklistov, ktorí sú pri zrážke s motorovým vozidlom oveľa viac ohrození ako osádka vozidla. O to viac by mali dbať na svoju bezpečnosť. Okrem primeranej opatrnosti, je preto potrebné obliecť sa tak, aby nás bolo vidieť aj za zníženej viditeľnosti."

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM