Slávka Kellová Rôzne

Pomôže realitný maklér predať Dom služieb?

Ešte v septembri 2011 schválili liptovskomikulášski poslanci zámer predaja Domu služieb v centre Liptovského Mikuláša. Od pondelka 16. apríla naštartovali už tretie kolo verejnej súťaže, ktoré ponížilo jeho cenu s pozemkami zo znalecky posúdených 2,9

Pred druhým kolom verejnej súťaže padla od poslancov požiadavka zvýšiť objem inzercie, ktorá ponúka Dom služieb na predaj. O lokálny týždenník a asi deväťdesiatku realitných portálov tak mesto v druhom kole obchodnej súťaže zaplatilo inzerciu v denníku Hospodárske noviny a týždenníku Trend. Tie náklady na inzerciu navýšili zo zhruba 100 eur na 3000 eur. „Na základe prvej inzertnej aktivity si súťažné podklady vyžiadali traja záujemcovia, v druhom kole iba jeden záujemca,“ vyratúva hovorca mesta Peter Lehotský. Za nižším záujmom o kúpu napriek väčšej informovanosti môže byť aj taktika investorov. „Tí záujemcovia, ktorí si vyzdvihli podklady buď už nemajú záujem, alebo majú záujem, ale čakajú na ešte nižšiu vyvolávaciu cenu,“ dodáva Lehotský. Do hry na základe požiadavky ostatného mestského zastupiteľstva vstupuje realitný maklér, ktorý bude operovať aj na zahraničnom trhu, čo zvýši informovanosť aj mimo územia Slovenska.

Otázkou teda ostáva, kde je spodná cenová hranica za budovu Domu služieb s celkovou výmerou 12 000 m2 pozemkov, vrátane tých pod budovou, v samotnom centre mesta? Priemerne príde do mestskej kasy asi 200 000 eur ročne z prenájmu budovy, priľahlého parkoviska a trhoviska. „Ak to teda ponúkajú za 1,7 milióna eur je to 8,5-ročný nájom. Nám sa niekedy ani nesnívalo, aby sme sa bavili o 10-ročnom nájme a minimálne za 15-ročný nájom by to bolo treba predať. To je práve cena znaleckého posudku. Alebo, keby sa ročný príjem použil na rekonštrukciu, postupne za 2–3 roky, by mohla byť budova vynovená,“ myslí si opozičný poslanec Ján Blcháč. Podľa vyjadrení vedenia mesta predaj Domu služieb nemá byť predajom za každú cenu. „O minimálnej cene, za ktorú bude mesto ochotné predať budovu s pozemkami rozhodnú poslanci. Nedá sa preto teraz povedať, že to bude taxatívne konkrétna suma,“ reaguje Lehotský.

Výsledky tretieho kola verejnej súťaže zverejní mesto koncom júna tohto roka. Tunajší nájomcovia už postupne rušia svoje predajne. Nájdu sa však aj noví záujemcovia, ktorí majú priestory k dispozícii len na dobu určitú do 31. januára 2013.

Súvisiaci článok: http://www.mikulas24.sk/clanky?… foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM