Slávka Kellová Rôzne

Poplatky za školy a školské zariadenia sa zvýšili

Od januára 2012 sa zvýšia poplatky za liptovskomikulášske školy a školské zariadenia. Rodičia tunajších detí si tak priplatia za materské školy, školský klub detí, základnú umeleckú školu a Centrum voľného času.

Avizované zvyšovanie poplatkov je tak už druhým zvýšením v tomto roku. To posledné bolo liptovskomiku­lášskymi poslancami schválené vo februári 2011. Od januára 2012 tak rodičia za mestskú materskú školu zaplatia o euro navyše, teda 12 eur mesačne. V Centre voľného času (CVČ) sa poplatky upravovali o 50 centov smerom nahor. Kým doteraz rodič za krúžky svojich ratolestí mladších ako 15 rokov zaplatil 15 eur na školský rok, po novom sa jeho výdavky zvýšia na 20 eur.

Zvyšovanie poplatkov spôsobil výpadok podielových daní o 5,1% pre tento rok. „Rozpočet mesta pre rok 2012 rátal s pomerne vysokým deficitom a po zoškrtaní na únosnú mieru pre školy a zaradenia chýbalo takmer 35 000 eur, ktoré by mali pokryť zvýšené poplatky za školy a školské zariadenia,“ hovorí Juraj Chrapčiak, poverený vedením oddelenia vzdelávania, mládeže, športu a kultúry v Liptovskom Mikuláši.

Po februárovom zvýšení poplatkov v CVČ klesol záujem o tunajšie krúžky. Dnes centrum navštevuje o polovicu menej detí ako v roku 2010. Ďalšou alternatívou vraj bolo už len úplné zavretie centra. „Ostal nám tu taký dlh, s ktorým sa nevieme vysporiadať. Preto sme išli cestou, že radšej požiadame rodičov aby nejakú sumu doplatili a centrum by sa nemuselo zavrieť,“ hovorí primátor mesta Alexander Slafkovský.

V neďalekom Liptovskom Hrádku doplácajú deti za krúžky v CVČ o polovicu menej ako v Liptovskom Mikuláši. V Ružomberku pre vysoký záujem deti za krúžky neplatia vôbec. Chod centra pokryje príspevok zo štátu, ktorý sa navyšuje úmerne od počtu žiakov. „Štát však prispeje len na jedno dieťa, hoci navštevuje aj tri krúžky naraz,“ argumentuje Chrapčiak.

foto: skk

poplatky_LM
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM