Slávka Kellová Rôzne

Posádkový dom armády má svojho záujemcu

Vo štvrtom kole verejnej súťaže o predaj Posádkového domu armády (PDA) v Liptovskom Mikuláši sa našiel záujemca. V budúcom roku by mala budova patriť investorovi zo Štiavnika.

Od 1. júla 2011 sa mesto Liptovský Mikuláš dohodlo s ministerstvom obrany o predčasnom vysťahovaní kina, krúžkov a voľnočasových aktivít z budovy PDA. Ministerstvo obrany, pod ktoré budova patrí, ju ponúklo na predaj. Podľa vtedajších vyjadrení primátora Alexandra Slafkovského mesto dúfalo, že po verejnej súťaži dostane možnosť odkúpiť budovu za symbolické jedno euro. Záujem o ňu však prejavila súkromná spoločnosť na spracovanie plechov a zložila už aj finančnú zábezpeku. „Pre mesto to znamená, že niektoré z tých riešení, ktoré sme považovali za dočasné v rámci umiestnenia kina a niektorých voľnočasových aktivít, budeme musieť riešiť z pohľadu dlhodobejšieho,“ hovorí primátor.

Administratívne kroky predaja ešte nie sú dotiahnuté do konca. Ak sa tak stane, mesto bude musieť vyriešiť prevádzku kina v bábkovej sále a Domu kultúry (DK). „Ako náhle premietame nemôžeme usporadúvať program vo veľkej sále, nakoľko tieto miestnosti nie sú zvukovo odizolované,“ vysvetľuje riaditeľ DK René Devečka. „V januári 2012 by sa však mala zlepšiť kvalita zvuku v kine,“ dopĺňa Devečka. Otázkou je aj pohodlie, najmä dospelých, návštevníkov kina. Sedačky v bábkovej sále sú menšie a prispôsobené na kratšie predstavenia. Pri zachovaní dnešnej kapacity 100 miest môže pohodlie návštevníkov stáť mesto zhruba 18 – 30 000 eur. V takej podobe by mohlo kino fungovať lepšie ako v PDA. Na realizáciu však mesto potrebuje financie, ktoré v tejto chvíli nemá.

Čo s krúžkami?

Otázny je aj chod krúžkov zriadených ešte pri PDA. Niektoré z nich ponovom fungujú na Obvodnom úrade v Liptovskom Mikuláši. Väčšina krúžkov, ktoré pôsobili v starých priestoroch po 2–3 hodiny, sa dnes medzi sebou musia striedať po hodine. Niektoré krúžky dnes už ani nefungujú.

Investor chce budovu prenajímať

Investor zo Štiavnika je vo vyjadreniach o svojich podnikateľských zámeroch zatiaľ opatrný. „Zmluvy ešte Ministerstvo obrany nepodpísalo, takže nechcem k tejto téme bližšie hovoriť. Viac budem vedieť v januári alebo februári budúceho roka. Skôr to však plánujem ponúkať na prenájom,“ hovorí investor Jozef Huja. Ak by mesto prejavilo záujem o tieto priestory dvere by malo podľa neho otvorené.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM