Tomáš Batiz Správy

Poslanci budú rozhodovať o rekonštrukcii futbalového štadióna: Argumenty pre a proti

O budúcnosti futbalového štadióna MFK Tatran Liptovský Mikuláš budú rozhodovať koncom týždňa mestskí poslanci. Je rekonštrukcia potrebnou investíciou?

Ilustračný obrázok k článku Poslanci budú rozhodovať o rekonštrukcii futbalového štadióna: Argumenty pre a proti
Foto: Tomáš Batiz

Inovácia futbalového štadióna v Liptovskom Mikuláši bola za posledné týždne jednou z popredných tém medzi športovcami, ale aj ostatnými obyvateľmi v Mikuláši. Vedenie klubu už koncom roka 2016 avizovalo, že plánuje vynovenie infraštruktúry s pomocou Slovenského futbalového zväzu, lenže podporu hľadalo aj na radnici mesta.

Finančný kompromis

Začiatkom februára 2017 žiadal MFK Tatran Liptovský Mikuláš od mesta spolufinancovanie vo výške 500-tisíc eur, lenže tento návrh radnica do ďalšieho schvaľovania neposunula. Novému návrhu, ktorý uzrel svetlo sveta, sa na najbližšom marcovom zastupiteľstve budú venovať aj mestskí poslanci. “Novovzniknutá spoločnosť bude riešiť modernizáciu časti štadióna z dotačných prostriedkov od SFZ vo výške 750 000 eur, od MFK Tatran vo výške 125 000 eur a na zostávajúcu časť si novozaložená spoločnosť zoberie úver vo výške 375 000 eur. Úver bude splácaný z vlastných a dotačných príjmov,” píše sa v predloženej správe mestského zastupiteľstva o modernizácii futbalového štadióna.

Rekonštrukcia, alebo?

MFK Tatran sa obrátil na SFZ s požiadavkou o získanie finančnej podpory na modernizáciu futbalového štadióna v Liptovskom Mikuláši v rámci vládneho programu Projekt rekonštrukcie, modernizácie a výstavby futbalových štadiónov 2013 – 2022 pre 21 štadiónov. Dôvodom je aj Smernica o infraštruktúre štadiónov 2018. “Podľa nej musia futbalové kluby, ktoré chcú hrať dvoch najvyšších súťažiach, spĺňať určené technické a bezpečnostné podmienky,” píše sa na oficiálnej stránke futbalového klubu.

To znamená, ak by sa obnova štadióna neuskutočnila, Liptáci by kvôli nedostatočnej infraštruktúre druhú najvyššiu súťaž na ihrisku v Okoličnom hrať nemohli. Zotrvať v druhej lige by mohli iba v tom prípade, ak by domáce zápase na štadiónoch, ktoré spĺňajú nové smernice o infraštruktúre. V okolí Liptovského Mikuláša, by tak prišli do úvahy Poprad s Ružomberkom. V opačnom prípade by Tatran musel druhú najvyššiu futbalovú súťaž na Slovensku opustiť a nastupoval by v 3. lige riadenej Stredoslovenským futbalovým zväzom, kde aktuálne pôsobí Liptovský Hrádok a Liptovská Štiavnica.

“Určite by sme nechceli ustúpiť. Dlho sme za druhú ligu bojovali, takže ak by to bolo potrebné, tak by sme hľadali kompromis. Boli by to síce vyššie náklady, ale tak diváci by museli za nami cestovať do susedných miest,” skonštatoval Milan Mikušiak, prezident MFK Tatran Liptovský Mikuláš.

Nové priestory pre mládež a zväz

V meste Liptovský Mikuláš sa futbalu aktívne venuje 623 hráčov. Riadiacim orgánom oblastných súťaží je Liptovský futbalový zväz, ktorého aktuálnym sídlom sú prenajaté priestory základnej školy. “V projekte sa tiež počíta s umiestnením sídla Liptovského futbalového zväzu (L. Mikuláš + Ružomberok), ktorý v posledných rokoch pôsobí v prenajatých priestoroch základnej školy, takže získa dôstojné a reprezentatívne priestory,” píše sa ďalej v správe.

Obnova štadióna by potešila najmä mládežnícke mužstvá, pretože väčšia z nich nemá adekvátne šatne. “V súčasnosti štadión využíva 14 mužstiev so zázemím len pre štyri mužstvá a technické priestory sú poddimenzované. Z toho dôvodu všetky vekové kategórie žiakov majú svoje šatne v unimobunkách bez spŕch a WC, čo je nevyhovujúci stav,” píše sa na oficiálnej stránke futbalového klubu MFK Tatran Liptovský Mikuláš.

Divácky nezáujem

Faktom je, že o futbalovú druhú ligu v Liptovskom Mikuláši nie je príliš veľký záujem. Na posledné domáce stretnutie si našlo cestu podľa oficiálneho zápisu SFZ 325 fanúšikov. Klub, ktorý sa prezentuje svojou bohatou históriou, si vyššiu priazeň futbalového fanúšika získa maximálne dvakrát do roka a to v atraktívnejších zápasoch v rámci Slovenského pohára. Kapacita štadióna by pri prípadnej rekonštrukcii narástla na 2230. Na teraz je teda otázne, kto zaplní väčšiu časť štadióna po inovácii.

“Počítame s tým, že to prostredie a možnosť sa pohodlne usadiť, tak samozrejme pritiahne divákov. Veríme, že kvalitné tímy v druhej lige by boli pre fanúšikov zaujímavé a dotiahli by ich na štadión,” dodal Milan Mikušiak, prezident futbalového klubu.

Posledné slovo budú mať poslanci mikulášskeho zastupiteľstva, ktorí o všetkom rozhodnú 24. marca v rámci ôsmeho plánovaného bodu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM