Tomáš Batiz Správy

Poslanci schválili ďalšie čestné občianstvo: Získal ho Alois Lutonský

Poslanci schválili na mestskom zastupiteľstve čestné občianstvo pre človeka, ktorý sa podpísal pod šírenie dobrého mena mesta a jeho rozvoj.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili ďalšie čestné občianstvo: Získal ho Alois Lutonský
Foto: Tomáš Batiz

Na návrh predstaviteľov radnice práve mestské zastupiteľstvo schválilo udelenie Čestného občianstva mesta in memoriam Aloisovi Lutonskému. Toto ocenenie mu patrí za aktívnu činnosť v speleologickej oblasti, v kultúre a turizme a za šírenie dobrého mena mesta a jeho rozvoj.

Alois Lutonský sa narodil v roku 1905 v Bystřici pod Hostýnem. Do Liptovského Mikuláša sa prvý raz dostal v roku 1921, tunajší prázdninový pobyt so zameraním na poznávanie Demänovskej doliny mu učaroval, pretože po skončení strednej školy sa v meste usadil.

„S Aloisom Kráľom a ďalšími podnikal prieskumné výpravy do Demänovskej jaskyne slobody a pomáhal pri sprístupňovaní jaskyne. Pracoval aj ako správca Demänovských jaskýň. V rokoch 1933 až 1938 pôsobil ako redaktor Krás Slovenska. Pôsobil v prípravnom výbore a stal sa členom Kuratória Múzea slovenského krasu, ktoré ho spravovalo,“ informuje Viktória Čapčíková, hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš.

V roku 1971 prišiel s myšlienkou vybudovať v Pavčinej Lehote celoslovenský pamätník jaskyniarov. Od sprístupnenia Demänovskej jaskyne Slobody vzrastal záujem o návštevu Demänovskej doliny s perspektívou vybudovať stredisko zimných športov. Na čele bol Alois Lutonský, autor názvu Jasná. Na zvýraznenie lyžiarskych terénov na Chopku podnietil v roku 1939 usporiadanie lyžiarskych pretekov v zjazdovom lyžovaní o putovnú cenu Demänovských jaskýň. Zaslúžil sa o vybudovanie lanovky v Jasnej. Alojz Lutonský v rokoch 1963 – 1969 riaditeľ Literárnohisto­rického múzea Janka Kráľa. Čestné občianstvo sa udeľuje pri 20. výročí jeho úmrtia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM