Slávka Kellová Rôzne

Poslanci schválili nový územný plán

Po 14 rokoch poslanci v Liptovskom Mikuláši schválili nový územný plán. Stalo sa tak dnes na zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Najäčšou zmenou oproti pôvodnému územnému plánu je prekládka železničnej trate spolu so železničnou stanicou na južnú stranu mesta. Podľa nového plánu bude prechádzať súbežne s diaľnicou: „Prekládkou a s ňou súvisiacou novou organizáciou dopravy získame rozvojové plochy na severe a západe mesta. To znamená, že sa uvoľnia plochy, ktoré sú súčasnou železnicou a jej hlukom atakované,“ hovorí Pavel Bobák, zástupca primátora Liptovský Mikuláš. Na severe mesta sa tak uvoľní plocha pre bytovú výstavbu a na západe sa otvorí cesta do rekreačnej zóny Liptovská Mara. Budú sa tak môcť realizovať vízie mesta Liptovský Mikuláš, ako mesta rekreácie, cestovného ruchu, či mesta „na vode“, na Liptovskej Mare.

Prekládkou železnice sa vytvorí nový priestor pre vybudovanie mestskej prístupovej komunikácie smerom z Podbrezín až na Liptovskú Maru: „10 000 obyvateľov sídliska Podbreziny bude môcť využívať daľšiu trasu, ktorá odľahčí centrum mesta a jestvujúcu štvorprúdovku,“ vymenúva výhody prekládky Pavel Bobák.

Nový územný plán však rátal aj s možnosťou, že k realizácii zámerov nedôjde: „Keďže poznáme dĺžky realizácií a najmä premeny niektorých koncepčných návrhov, snažili sme sa tento územny plán navrhnúť tak, aby to všetko mohlo fungovať aj v prípade, ze tá stanica sa nepremiestni. Teda tak, aby mesto mohlo fungovať kľudne ďalších dvadsať rokov,“ hovorí architekt Ľubomír Klaučo z tímu odborníkov. Podľa slov viceprimátora by táto situácia nemala nastať. Nanajvýš by vraj mohlo dôjsť k oddialeniu počiatočných prác: „To by sa mohlo stať z finančných dôvodov. Je to celoeurópska akcia, je platená z eurofondov a niektoré úseky sú už na Slovensku realizované,“ vysvetľuje svoje presvedčenie Pavel Bobák. V súčasnosti sa pracuje na dokumentácii pre stavebné povolenia. So začiatkom prác sa počíta v rozpätí rokov 2013–2015.

Výrazným zásahom do súčasnej podoby mestskej dopravy je plánované vymiestnenie cesty 1/18. To by malo priniesť skvalitnenie životného prostredia a odľahčenie dopravy v centre mesta. Tu realizátori plánov vytipovali niektoré trasy pre cyklochodníky, pešie priestranstvá a miesta pre parkovacie domy. Upresnila sa tiež regulatívna stránka územného plánu. Presnejšie a jasnejšie formuluje pravidlá pri rozhodovaní o využití územia.

Nový návrh sa rodil takmer dva roky a pracovalo na ňom 20 odborníkov. Sú tu pripravené rozvojové plochy pre šport a rekreáciu v Demänovej, v Palúdzke pri Liptovskej Mare, v Ráztokách a v Stošiciach. Nové možnosti pre rozvoj bývania pripravili predstavitelia radnice na voľných nezastavaných plochách, ktoré sa nachádzajú severne od železnice. S novou výstavbou počíta územný plán v miestnych častiach Iľanovo, Ploštín, Andice, Benice, Ondrašová, Vitálišovce i Stošice.

Uzemny plan LM
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM