Tomáš Batiz Rôzne

Pôvodné mená liptovských dedín v Maďarčine: Pri niektorých sa vám zrejme domotá jazyk :)

Niektoré mená, pod ktorými poznáme dedinky okolo Liptovského Mikuláša dnes, sa formovali stáročia. Pôvodné krkolomné názvy často nič nehovoria ani samotným obyvateľom. Pozrite, ako sa známe dediny volali kedysi a ako ich názvy vznikli.

Ilustračný obrázok k článku Pôvodné mená liptovských dedín v Maďarčine: Pri niektorých sa vám zrejme domotá jazyk :)
Foto: Tomáš Batiz

Beňadiková – Benedekfalu

Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1352. Dnešný názov obce Beňadiková bol odvodený od krstného mena Detrichovho syna Benadikta. K obci Beňadiková patrila aj osada Brezina (neskoršie Bahno), nachádzajúca sa medzi Beňadikovou a Lipt. Ondrejom, spomínajúca sa už v r. 1365. Významným faktom tohto obdobia je Škôldozorný úrad pre Liptov a Oravu mal svoje sídlo v rokoch 1881 – 1904 práve v Beňadikovej, pretože školským inšpektorom bol v rokoch 1881–1904 Arpád Kiszely.

Bešeňová – Besenyőfalu

Malá obec, ktorá sa nachádza v centre turisticky atraktívneho regiónu Liptov. Chotár obce bol osídlený už v neolite a v bronzovej dobe, čo dokazuje hromadný nález bronzových predmetov ako aj popolnicové pohrebisko lužickej kultúry.

Bobrovec – Nagybobróc

Jednu z najznámejších dedín netreba určite bližšie predstavovať, pretože Bobrovec patrí medzi najstaršie obce Liptova. Písomné doklady o obci sa zachovali len z 13. storočia. V dobe Veľkej Moravy vznikali obce, ktoré údajne dostávali pomenovanie podľa zvierat a stromov.

Bodice – Bodafalu

V roku 1283 kráľ Ladislav IV, dal zemanovi Bodovi Ladislavovmu synovi, územný majetok z polí a lesa ktorý dovtedy patril k majetkom Palúdzky.Boda sa stal trvalým majiteľom tohto majetku, ktorý sa uvádza v listine z roku 1299 v súvislosti s vymedzením chotára Palúdzky. Po prvom vlastníkovi Bodovi nesú Bodice svoj názov.

Demänovská Dolina – Deménvölgy

Svojimi osobitnými prírodnými danosťami patrí k najkrajším a najnavštevovanejším dolinám Nízkych Tatier. Najskôr tu boli pastieri a drevorubači, potom (18. stor.) pribudli aj baníci. Prvý historický záznam o Demänovskej doline sa datuje dňom 5. 12. 1299. V Ostrihomskej kapitule je dolina spomenutá v spojitosti s Dračou (dnešnou ľadovou) jaskyňou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM