Tomáš Batiz Správy

Pozor v Tatrách: Vo vysokohorskom teréne trvá lavínová hrozba

Ak sa chystáte do Tatier, buďte veľmi opatrní. Vo vysohorskom teréne aj naďalej prevláda lavínová hrozba.

Ilustračný obrázok k článku Pozor v Tatrách: Vo vysokohorskom teréne trvá lavínová hrozba
Zdroj: TASR

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Tatrách, v nadmorskej výške pod 1600 metrov a doobeda vo Fatrách je malé lavínové nebezpečenstvo.

Podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby napadlo počas predchádzajúceho týždňa do 2 centimetrov nového snehu. „Vplyvom premenlivého vetra a veľmi nízkych teplôt v predchádzajúcich dňoch sa vytvárajú vo vnútri snehovej pokrývky nestabilné snehové vrstvy. Povrch snehovej pokrývky je veľmi tvrdý, vetrom ubitý na hrubú, miestami ľadovú kôru. Záveterné svahy sú pokryté popraškom nového snehu,“ uviedol Sedlák.

„Nebezpečenstvo uvoľnenia lavín hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch nad 35 stupňov, pod ktorým sa rozumie lyžovanie skupiny lyžiarov súčasne, pád lyžiara, prípadne peší výstup turistu vo svahu,“ upozornil Sedlák.

V nedeľu ráno bolo na horách jasné počasie s dohľadnosťou do 100 kilometrov. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus sedem stupňov Celzia v dolinách do mínus 12 stupňov Celzia na vrcholoch hôr. Fúkal mierny premenlivý vietor. „Dlhodobo pretrvávajúce nízke teploty majú negatívny dosah na premenu a stabilizáciu snehovej pokrývky, vytvára sa hranatozrnný, nestabilný sneh. Vplyvom meniaceho sa smeru vetra sú nebezpečné všetky orientácie svahov,“ uzavrel Sedlák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM