Martin Grendel Rôzne

Prášenie kobercov môže vyjsť draho

V prípade porušenia všeobecne záväzného nariadenia hrozí v blokovom konaní pokuta nielen fyzickým osobám. Až do výšky 6 638 eur môžu obce a mestá pokutovať právnické osoby.

Prášenie kobercov, záclon či prikrývok z okien a balkónov môže vyjsť draho. V čase jarného upratovania na to upozorňuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Podmienky upratovania stanovujú samosprávy vo svojich všeobecne záväzných nariadeniach, ktoré sa v jednotlivých mestách a obciach od seba líšia. V prípade porušenia všeobecne záväzného nariadenia hrozí v blokovom konaní pokuta nielen fyzickým osobám. Až do výšky 6 638 eur môžu obce a mestá pokutovať právnické osoby.

Počas jarného upratovania by mali občania dbať aj na zákaz uskladňovať v obytných zónach materiály a predmety šíriace nepríjemné zápachy. Mestá a obce môžu pokutovať aj tých, ktorí budú akokoľvek znehodnocovať, poškodzovať alebo ničiť verejnú zeleň, okrasné kríky, kvetinové záhony, prípadne sa rozhodnú vypaľovať trávu alebo suché porasty.

Samosprávy sú zo zákona povinné najmenej dvakrát do roka zabezpečiť zber a prepravu objemných odpadov, ktoré zhodnotia alebo zneškodnia. Mnohé mestá a obce preto hlavne počas jarného upratovania rozmiestňujú na svojom území veľkoobjemové kontajnery, do ktorých môžu občania uložiť objemný odpad, napríklad nepotrebný či poškodený nábytok.

Informoval hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

zdroj: SITA foto: sme.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM