Romana Buganová Správy

Prázdniny sú na konci, škola volá: 4 TIPY od mikulášskej pedagogičky pre rodičov a deti ako zvládnuť začiatok

Väčšina školákov je plná očakávaní, čo sa opäť bude diať v školských laviciach. Zvedaví, ako sa im bude v tomto roku dariť, hladní po nových informáciách. Po dvoch mesiacoch prázdnin sa však deťom niekedy nechce vrátiť k povinnostiam, poradíme vám ako to zvládnuť.

Ilustračný obrázok k článku Prázdniny sú na konci, škola volá: 4 TIPY od mikulášskej pedagogičky pre rodičov a deti ako zvládnuť začiatok
Foto: Romana Buganová / Zdroj: Dnes24.sk

Istota pre prváčika

Rozdiel medzi prvákmi a ostatnými školákmi je v tom, že oni sa na školu ešte tešia. Je to však pre nich nová skúsenosť a preto im treba dodať istotu, aby sa nebáli. „U prvákov je dôležité zabezpečiť im servis okolo, zabezpečiť im obedy, družinu, vysvetliť im ako tam budú chodiť a podobne. Staršie deti už vedia čo ich čaká, tam je potrebné skorigovať ranné vstávanie a systém povinností, aby nabehli na starý systém,“ poradila špeciálna predagogička z Liptovského Mikuláša Monika Nedeľková.

Hlavne bez stresu

Rodičia akokoľvek starého školáka sa musia držať základného pravidla, aby všetky situácie riešili bez stresu. „Všetko treba nastaviť tak, aby deti odchádzali do školy v dobrom rozpoložení. Radšej ich zobuďte o 5–10 minút skôr. Najlepšie je keď majú všetko nachystané dopredu aby neprežívali ranný stres,“ dodala s tým, že všetky veci by si mali deti nachystať deň predtým. Pobaliť si školskú tašku, nachystať desiatu, aby sa ráno len umyli a šli.

Stereotyp je dôležitý

Podľa Moniky Nedeľkovej je dôležité, aby mali školáci istý stereotyp. „Je dôležité, aby mali návyky. Prídu zo školy, urobia si domáce úlohy, potom sa pohrajú a ešte budú čítať. Nemusia robiť všetko naraz. A tiež je dôležité, aby mali čas pre seba. Ten treba vhodne vyplniť aj mimoškolskými aktivitami, ale samozrejme tak, aby deti neboli preťažené,“ vysvetlila Nedeľková.

Skúšať až po strednú školu

Špeciálna pedagogička Monika Nedeľková radí, že prítomnosť rodiča pri učení dieťaťa je potrebná na prvom stupni ZŠ. „Je však veľmi dôležité nechať im priestor na učenie, učiť ich samostatnosti. Čím skôr sa začnú učiť samé, tým lepšie, samozrejme, je potrebné ich vždy vyskúšať,“ pripomenula. Námatkové skúšanie je podľa nej vhodné aj na druhom stupni základnej školy. Stredoškoláci by už tieto povinnosti mali zvládať sami. „Je to však často zložitejšie, mnohokrát deti nedajú rodičom ani len rozvrh. Je dobré kamarátsky sa dohodnúť. Ty sa budeš učiť, budeš mať dobré výsledky a za to dostaneš odmenu. Najlepšie je ponúkať im spoločné výlety ale rozšírené je aj darovanie peňazí. Nie je to síce najvhodnejšie, ale ak to na deti funguje a nie sú to nejaké horibilné sumy tak prečo nie,“ dodala na záver.

Všetkým školákom prajeme úspešný štart do nového školského roka a všetkým rodičom veľa trpezlivosti :)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM