Slávka Kellová Kultúra

Pred 169 rokmi sa narodila Marína Hodžová

Divadelná ochotníčka Marína Miloslava Hodžová sa narodila 31. marca 1842 v Liptovskom Mikuláši. Organizovala vzdelávacie prednášky, kurzy a besedy pre dievčatá a ženy, prispievala do časopisov.

Najstaršia dcéra Michala Miloslava Hodžu bola nadaná, sebavedomá a národne uvedomelá Slovenka, ktorá jednoznačne predbehla dobu . Svojím vzdelaním, postojmi, aktivitami a nakoniec sa obetovala rodine, zaprela svoje ambície.

Marína mala šesť rokov, keď v roku 1848 utekala s rodinou pred vojnovými udalosťami z Liptovského Mikuláša. Popredná divadelná ochotníčka v Liptovskom Mikuláši v 60. rokoch 19. stor. Jej vedomosti, politickú orientáciu, zanietenie pre národné otázky ešte viac prehlbovali návštevy vtedajších významných dejateľov národa u jej otca.

Marína nevynikala v literatúre, jej výbušný temperament a organizátorské schopnosti sa uplatnili inde. V hľadaní cesty a možnostiach, ako sprístupniť vzdelanie mladým Slovenkám, ako zorganizovať slovenské dievčenské hnutie. V roku 1862 založila Slovenskú dievčenskú besedu, v rámci ktorej sa ženy a dievčatá stretávali pri čítaní slovenských kníh, recitácii, ručných prácach.

zdroj: Wikipédia

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM