Slávka Kellová Kultúra

Pred 18 rokmi zomrel Ladislav Hanus

Dnes je to presne 18 rokov, čo v Ružomberku zomrel filozof, historik, esejista a prekladateľ Ladislav Hanus. Rodák z Liptovského Mikuláša pôsobil ako kaplán aj u Andreja Hlinku v Ružomberku. Počas života tiež redigoval časopisy Kultúra, Obroda, či Ve

Ladislav Hanus vyštudoval filozofiu a teólogiu a pôsobil ako rímskokatolícky kňaz, historik umenia, slovenský novotomistický filozof, bol významným predstaviteľom slovenskej kultúrnej filozofie, profesor morálnej teológie v Spišskej Kapitule, prekladateľ, esejista a publicista.

V rokoch 1951 – 1952 sa skrýval pred štátnou bezpečnosťou (Liptov, Žilina, Kysuce). Na jeseň 1952 bol bezpečnosťou chytený, tvrdo vypočúvaný a na základe vykonštruovaných a nepravdivých obvinení, vedených proti Katolíckej Cirkvi a katolicizmu, odsúdený na 16 rokov odňatia slobody za údajnú velezradu. Vo väzení bol fyzicky aj psychicky týraný. Jeho spoluväzňami boli okrem iných napríklad teológ a historik umenia kňaz Josef Zvěřina či biskup Ján Chryzostom Korec a ďalší.

Na slobodu bol prepustený na podmienku až v roku 1965. Mohol pracovať iba ako kurič v Technickom skle v Bratislave. Od roku 1968 sa vrátil do kňazskej pastorácie ako farár v Kvačanoch a Hybiach. Do dôchodku odišiel v roku 1983. Odvtedy až do svojej smrti v roku 1994 žil v Ružomberku.

foto: litcentrum

hanus
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM