Slávka Kellová Kultúra

Pred 374 rokmi zomrel Juraj Tranovský

V roku 1637 zomrel v Liptovskom Mikuláši evanjelický farár, učiteľ, barokový spisovateľ a prekladateľ Juraj Tranovský, zostavovateľ a vydavateľ prvého evanjelického kancionála Cithara Sanctorum. Narodil sa 27. marca 1592 v poľskom Tešíne , ale uvádza

Pochádzal z poľskej evanjelickej remeselníckej rodiny. Po bitke pri Bielej hore v roku 1620 ho vyhnali z Moravy a odišiel do mesta Bielsko. Odtiaľ v roku 1629 odišiel na Slovensko, kde pôsobil v Oravskom Podzámku a neskôr v Liptovskom Mikuláši.

Písal latinskú a českú svetskú a náboženskú literatúru (latinské príležitostné piesne, prozaické modlitby, odbornú prózu). Jeho najvýznamnejším dielom je kancionál Cithara sanctorum, ktorý sa stal prvým tlačeným evanjelickým spevníkom na Slovensku. Vo svojich piesňach sa zaoberá myšlienkami o svetskej márnosti, pominuteľnosti, o utrpení a nebeskej večnosti a radosti, ale tiež majú sociálny podtón, keďže v nich často vyjadruje sympatiu s chudobou. Tranovský sa zvykne označovať aj ako slovanský Luther .

Jeho pôsobenie v Liptovskom Mikuláši dnes pripomína socha pri evanjelickom kostole v blízkosti Liptovskej galérie P. M. Bohúňa.

zdroj: TASR, wikipedia, skk foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM