Slávka Kellová Kultúra

Pred 68 rokmi oslobodili Liptovský Mikuláš: Naši hrdinovia ležia na Háji-Nicovô

Dnes uplynulo presne 68 rokov od ťažkých bojov, ktoré československí vojaci zvádzali proti nemeckej armáde pri oslobodzovaní Liptovského Mikuláša. Najvýznamnejšou pamiatkou na týchto 62 dní je pamätník padlých vojakov na Háji-Nicovô.

Ilustračný obrázok k článku Pred 68 rokmi oslobodili Liptovský Mikuláš: Naši hrdinovia ležia na Háji-Nicovô
Foto: Slávka Kellová

Pomätník vojakov padlých za slobodu Liptovského Mikuláša na konci vojnových rokov 1945, postavili v roku 1950 na mieste, kde sa predtým lyžovalo a konali sa tu školské slávnosti či majálesy. Po vojne sa však tieto kopce stali pamiatkou na smutnú históriu. Na Háji-Nicovô sa pôvodne vyhĺbilo 1415 hrobov, zaplnenilo sa ich však len 1361. Prázdne ostali hroby v prvom rade označené číslami 1 až 45. Do nich sa mali uložiť pozostatky bojovníkov, ktoré sa objavia dodatočne v oblasti Liptova.

Miesto posledného odpočinku tu našli vojaci 1. československého armádneho zboru. Areál, ktorý vznikol podľa návrhu architektov Ladislava Bauera a Aladára Búzika a ktorý monumentálnymi dielami dotvorili mikulášski sochári Alfonz Groma a Miroslav Ksandr, dnes patrí k najväčším pietnym miestam na Slovensku.

Niečo viac z histórie

Na kopci Nicovô havarovalo 2. decembra 1944 americké bojové lietadlo Liberator. Počas letu zo základne v talianskej Pantanelle do Poľska bolo zasiahnuté nad Považskou Bystricou. Desaťčlenná posádka lietadlo postupne opúšťala. Keď sa nad Liptovským Mikulášom zrútilo, malo na palube ešte troch amerických letcov. Nemeckí vojaci ich zranených odviezli do nemocnice v Palúdzke, odkiaľ sa s pomocou nemocničného personálu dostali až do partizánskych bunkrov v Nízkych Tatrách. Príbeh ožil opäť po 50 rokoch vďaka očitému svedkovi havárie, ktorý do Múzea Janka Kráľa odovzdal nepriestrelnú vestu jedného z letcov.

V našej galérii nájdete menovitý zoznam československých vojakov, ktorí položili život za našu slobodu. Viac sa dozviete aj TU.

Súvisiaci článok:

VIDEO: Sochári navrhujú súsošia na Háji, pozrite si zábery z roku 1959

mesto LM, skk

Foto: Múzeum Janka Kráľa, Vladimír Šeďo – www.hajnicovo.webs.com

Haj Nicovo
25
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM