Slávka Kellová Kultúra

Predstavy zhmotnené vo výtvarnom umení

Liptovské kultúrne centrum pod hlavičkou už 23. ročníka pripravilo regionálnu prehliadku neprofesionálneho výtvarného umenia Jarný salón 2012.

„Tradícia regionálnych prehliadok je v našom povedomí tak zakorenená, že mnohí sa s očakávaním tešíme na najnovšie diela našich neprofesionálnych výtvarníkov. Jednoznačne sa tešíme, že ich tvorba pokračuje a že sa so svojimi prácami radi prezentujú a my tak môžeme každý rok obdivovať výsledky ich celoročnej tvorby a žasnúť nad ich talentom, invenciou a ich úžasnou pracovitosťou,“ hovorí Beata Kuviková z LKC v Liptovskom Mikuláši.

Schopnosť človeka vyjadriť svoje pocity, svoje videnie sveta prostredníctvom výtvarného umenia nikdy nebola výsadou iba profesionálnych výtvarníkov. Vnútorná potreba sebarealizácie ukrýva v sebe radosť, ktorá je spoločným znakom tvorby a hry, kde sa snúbi ľahkosť s hravosťou, tak príznačné pre diela neprofesionálnych výtvarníkov.

„Tí, ktorí tvoria, veľmi dobre poznajú pocit šťastia, keď dokončia svoje dielo, v ktorom sa im podarilo zhmotniť svoju predstavu. Sú to pre nich neopísateľné zážitky, ktoré sú hnacím motorom pre pokračovanie v tvorbe a často aj dajú zabudnúť na nie vždy priaznivé životné okolnosti tvorcu,“ pokračuje Kuviková. „Liptovské kultúrne stredisko môže s potešením konštatovať výraznú podporu výtvarníkom v ich snažení, kedy prostredníctvom výtvarných školení v spolupráci so ZUŠ Dotyk Ružomberok, umožňuje pod vedením odborných lektorov Róberta Močiliaka a Pavla Petráša rozvíjať svoj výtvarný obzor,“ dopĺňa.

Porotou ocenené diela postupujú na krajskú súťažnú prehliadku Výtvarné spektrum do Čadce a najúspešnejšie diela z nej zase postúpia na celoslovenské Výtvarné spektrum do Trenčína

foto: LKS

jarny salon
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM