Správy

Prekládku železničnej trate mnohí považovali takmer za mýtus: Ako má vypadať budúca vlaková stanica v Mikuláši?

V Liptovskom Mikuláši sa pripravujú na dlho očakávanú prekládku železničnej stanice. Investícia Železníc Slovenskej republiky financovaná z eurofondov je v štádiu výkupu pozemkov. Modernizácia stanice a preloženie trate bude stáť takmer 600 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Prekládku železničnej trate mnohí považovali takmer za mýtus: Ako má vypadať budúca vlaková stanica v Mikuláši?
Zdroj: Dnes24.sk

Na svete je už aj projekt pre realizáciu stavby. „V súčasnosti už vykonávame výkupy pozemkov podľa právoplatnej dokumentácie. Stále prebieha inžinierska činnosť pre vydanie stavebných povolení,“ uviedol manažér investičnej činnosti Generálneho riaditeľstva ŽSR Ján Kurta. Posledné stavebné povolenie by malo byť vydané v decembri tohto roka.

Železnica by sa mala začať modernizovať vo februári 2017 po zrealizovaní verejného obstarávania. Po tichšej a bezpečnejšej trati by mali vlaky v úseku Žilina – Košice cez prekládku v Liptovskom Mikuláši – Liptovskom Hrádku premávať od roku 2020. „V budúcnosti sa v rámci mikulášskeho okresu predpokladá i odľahčenie cestnej siete,“ zdôraznil primátor mesta Ján Blcháč.

Plánovaná prekládka železničnej trate okolo Liptovského Mikuláša vstupuje do mesta po južnej strane diaľnice, od Výhybne Paludza pri Dechtároch a vedie ponad cintorín v Palúdzke. Prechádzať bude popod diaľničný kruhový objazd, za diaľnicou nad umelým kanálom by mala byť železničná stanica. Na pôvodnú trať sa koľaje napoja v Liptovskom Hrádku.

Preloženie trate v úseku Výhybňa Paludza, popri južnej strane diaľnice cez Liptovský Mikuláš až po Liptovský Hrádok, je nutné realizovať v rámci modernizácie železnice aj z dôvodu podmáčaného podložia vo viacerých úsekoch. Prišlo sa tiež na aktívny zosuv v Okoličnom. V miestach súčasnej železničnej trate by mala vzniknúť mestská komunikácia s cyklochodníkom na rekreačné využitie ako spojnica medzi Podbrezinami so samotným mestom.

Foto: Reming consult, a. s.

Vizuál budúcej železničnej stanice v Liptovskom Mikuláši
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM