Andrea Mesarčíková Rôzne

Prenájom tepelného hospodárstva je pre mesto ziskový

Liptovskomikulášska samospráva prenajala pred rokom a pol tepelné hospodárstvo privátnej spoločnosti LMT.

Táto forma prevádzkovania sa podľa primátora Jána Blcháča osvedčila a generuje zaujímavú mieru zisku do mestskej pokladnice.
V roku 2009 predstavoval príjem za spomínaný prenájom viac ako 600.000 eur, za prvé štyri mesiace tohto roka dosiahol už takmer 200.000 eur. „Tieto čísla dokazujú, že často spochybňované zámery mesta v súvislosti s efektívnejšou správou tepelného hospodárstva sa postupnými krokmi darí napĺňať,“ vysvetlil primátor.
„Potvrdzuje to správnosť nášho rozhodnutia, aby odborné činnosti zabezpečovali tí, ktorí robia svoje remeslo na plný úväzok. Dôležitým ukazovateľom je aj fakt, že cena tepla klesla odvtedy až o jednu pätinu a vytvárajú sa predpoklady na ďalšiu redukciu cien pre koncových odberateľov tepla,“ dodal Blcháč.
Spoločnosť LMT, prenajímateľ tepelného hospodárstva mesta Liptovský Mikuláš, začala minulý týždeň realizovať na sídlisku Podbreziny s takmer 10.000 obyvateľmi projekt komplexnej rekonštrukcie systému vykurovania s celkovými nákladmi na úrovni 2,9 milióna eur. Z pôvodných štyroch samostatných plynových kotolní zostane jedna centrálna, využívajúca ako hlavný zdroj biomasu, a tri výmenníkové stanice.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM