Slávka Kellová Iné športy

Prestížne preteky sa začnú v Mikuláši: Pozor na obmedzenia!

V utorok 5. júna odštartujú v Liptovskom Mikuláši 56. ročník najvýznamnejšieho domáceho cyklistického podujatia Okolo Slovenska, zaradeného do kalendára Medzinárodnej cyklistickej únie. O účasť sa uchádzalo viac zahraničných tímov ako organizátori mo

**„Na štarte bude v 20 družstvách 120 pretekárov zo 14 krajín, vrátane reprezentácie Maroka, ktorej niektorí pretekári sa na slovenských cestách budú pripravovať na nadchádzajúce OH v Londýne,“ **informoval na tlačovej besede športový riaditeľ Okolo Slovenska Ľudovíť Lučanič.

Preteky po prvý raz v novodobej histórii organizačne zabezpečuje Slovenský zväz cyklistiky (SZC). „Už keď som kandidoval na funkciu prezidenta SZC proklamoval som záujem, aby usporiadanie najvýznamnejších domácich pretekov zastrešoval Slovenský cyklistický zväz,“ konštatoval jeho prezident a súčasne generálny riaditeľ Okolo Slovenska Peter Privara a pridal:** „Vo všetkých etapových mestách sme našli otvorené dvere, vrátane Bratislavy, kde sa bude pelotón zdržovať dva dni. Nadväzujeme tak na tradíciu najväčších podujatí na svete, napríklad Tour de France má pravidelne cieľ v Paríži.“**

V predbežných prihláškach tímov sú niektoré zaujímavé mená. V dánskom zoskupení Christina Watches-Onfone sa na slovenských cestách predstaví víťaz dvoch etáp na Giro d'Italia a víťaz Amstel Gold Race 2007 Nemec Stefan Schumacher. Jeho tímovým kolegom je Talian Angelo Furlan, víťaz dvoch etáp na Vuelta a Espaňa. Pôvodne strieborný medailista z OH v Pekingu Talian David Rebellin bude štartovať vo farbách chorvátskeho družstva Meridiana Kamen. Od dávnych čias Rusa Suchoručenkova, či Nemca Ludwiga tak slávne mená v posledných rokoch na Okolo Slovenska neštartovali. Na druhej strane však v ruskom tíme Itera-Kaťuša bude chýbať obhajca vlaňajšieho prvenstva Nikita Novikov.

V reprezentácii Slovenska sa predstaví starší z bratov Saganovcov Juraj, s českým tímom Whirlpool-Author príde ďalší Slovák Matej Jurčo. V tureckom Salcano – Arnavutkoy zasa Marek Čanecký. **„V niektorých slovenských družstvách budú štartovať aj mladí pretekári. Chceme im dať príležitosť porovnať sa so silnejšou zahraničnou konkurenciou, možnosť ukázať sa v únikoch, prípadne v špurtoch. Možno niektorý z nich potom dostane príležitosť štartovať na tohtoročných MS v Holandsku,“ **dodal P. Privara.

Etapovými mestami sú Liptovský Mikuláš, Liptovský Hrádok, Veľký Krtíš, Dudince, Bratislava a Gabčíkovo-vodné dielo. Preteky majú päť etáp v dĺžke 863.5 km. Okrem žltého dresu pre vedúceho pretekára organizátori vypísali aj súťaž pre jazdcov do 23 rokov (biely dres), bodovaciu súťaž pre najrýchlejšieho jazdca na prémiach a v cieli etáp (biely dres s modrými bodkami a vrchársku súťaž (biely dres s červenými bodkami). Celkový víťaz obdrží 1850 eur, víťazi etáp 725 eur. Bojovať sa bude o 220 bodov do Európskeho rebríčka UCI. Rozpočet podujatia je 160 tisíc eur.

Program 56. ročníka Okolo Slovenska:

Utorok 5. júna, 1. etapa: Liptovský Mikuláš – Liptovský Mikuláš (158,1 km)
Streda 6. júna, 2. etapa: Liptovský Mikuláš – Čierny Váh/priehrada (153,7 km). Štvrtok 7. júna, 3. etapa: Liptovský Hrádok – Veľký Krtíš (184,6 km) Piatok 8. júna, 4. etapa: Dudince – Bratislava/nová budova SND (231,8 km)
Sobota 9. júna, 5. etapa: Bratislava/nová budova SND – Gabčíkovo-vodné dielo (135,4 km)

Pripravte sa na dopravné obmedzenia

Počas troch z piatich etáp, ktoré cyklista odjazdia práve v Liptove musia vodiči počítať s dopravnými obmedzeniami. V utorok 5 . júna počas 1. etapy okolo Liptovskej Mary bude pelotón pretekov prechádzať nasledovnými obcami okresu Liptovský Mikuláš:

Liptovský Mikuláš ul. Hollého v čase zhruba: 13.00h(štart), 14.23h, 15.45h
Dúbrav: 13:15, 14.35, 16:00
Ľubeľa: 13:20, 14:40, 16:05
Bobrovec: 14:00, 15:30, 16:50
Trstené: 14:10, 15:30, 16:50

Streda 6. júna (2. etapa pretekov):

Liptovský Mikuláš, Námestie Mieru: 12:50
Liptovský Hrádok:13:10
Hybe: 13:20
Východná: 13:30
Važec: 13:40
Liptovská Kokava: 16:10
Dovalovo: 16:20
Kráľova Lehota: 16:40

Štvrtok 7. júna (3. etapa pretekov):

Liptovský Hrádok, hrad: 12:00 (štart)
Nižná Boca: 12:20
Čertovica: 12:35

Počas pretekov bude niekoľko desiatok policajtov riadiť a usmerňovať dopravu, dohliadať na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a ochranu verejného poriadku.** „Polícia zároveň žiada všetkých účastníkov cestnej premávky o dôsledné rešpektovanie pokynov Polície a dopravných obmedzení, ohľaduplnosť a trpezlivosť počas konania pretekov,“** hovorí Anna Poljaková z OR PZ v Liptovskom Mikuláši.

mikuláš24/tasr foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM