Pavol Tomčík Šport

Preteky, z ktorých mrazilo: Mikulášski bikrosári v Prahe spomínali na zosnulého jazdca

Na koniec sezóny sa Mikulášski bikrosári zúčastnili pretekov v Prahe. Tie boli spomienkou na českého BMX jazdca – Roberta Ženíška (†22), ktorý pred dvomi týždňami podľahol vážnej chorobe.

Ilustračný obrázok k článku Preteky, z ktorých mrazilo: Mikulášski bikrosári v Prahe spomínali na zosnulého jazdca
Zdroj: Dnes24.sk

„Preteky zorganizoval jeho materský klub – Bikros Club Řepy a spomienka na tohto bojovníka pretavila tieto preteky na vôbec najväčšie tohto roku na území bývalého Československa. Prišla sa ukázať aj špička českej bajkovej scény v podobe bývalých majstrov sveta – Michala Prokopa a Tomáša Slavíka a aj aktuálny majster Európy – Jakub Říha,“ povedal na úvod Roman Tuchyňa z klubu BMX Team Liptov Liptovský Mikuláš.

Začiatok pretekov bol podľa zúčastnených skutočne zorganizovaný, ako spomienková jazda, z ktorej mrazilo po chrbte. Po nej sa rozbehli štandardné bikrosové preteky, ktoré boli rozšírené aj o MTB kategórie. Jesenné počasie takisto ukázalo svoju príjemnú tvár, a tak sa mohli odohrať príjemné preteky. „V kategórii Cruisers sa predstavil tréner nášho tímu – Pavel Rojček, ktorý v ťažkej konkurencii skúsených jazdcov zabojoval a obsadil výborné 9.miesto,“ pokračuje v rozprávaní Roman Tuchyňa. Mladší jazdci bojovali vo svojich vekových kategóriách – Michal Tuchyňa rozkladal sily do MTB Hobby a bikrosovej kategórie, kde bojoval so staršími súpermi. Ako pokračuje činovník mikulášskeho klubu o svojom synovi: „V MTB Hobby sa dostal až do B finále, kde bral 2. miesto. V klasických bikrosových kategóriách išiel s 15 a 16 ročnými chlapcami a tu zaskóroval príjemné 7. miesto vo finále.“

Adam Rojček išiel takisto s 15 a 16 ročnými chlapcami a dlho to vyzeralo, že môže dokonca vyhrať – väčšinu finálovej jazdy viedol a až na cieľovke vedenie stratil, ale aj tak obsadil vynikajúce 2. miesto. V kategórii 17+ mali Liptáci dvoch zástupcov, ktorí bojovali so širokou konkurenciou Elite jazdcov – bola to najobsadenejšia kategória pretekov. Kristián Vojtek sa prebojoval do E finále, kde si po ťažkej finálovej jazde vyjazdil 4. miesto, čo bol v danej konkurencii solídny výsledok. Ešte vyššie skončil Lukáš Kružliak, ktorý sa kvalifikoval až do D finále, a to aj napriek ťažkému pádu a zraneniu, čo ho možno zastavilo v postupe ešte vyššie. „Celé preteky sa vďaka počtu pretekárov natiahli do celého dňa, čo ale myslím nespôsobilo nikomu problémy a o angažovanosti všetkých jazdcov svedčilo aj vybratých viac ako 108.000 CZK, ktoré odovzdali v mene Roberta Ženíška Onkologickej Klinike FN v Motole,“ dodal na záver Roman Tuchyňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM