Jozef Milan Krimi

Pri platení a preberaní peňazí pozor: V Ružomberku našli falošné bankovky

Ružomberský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za zločin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov proti dosiaľ neznámemu páchateľovi. Na pobočke Slovenskej pošty v Ružomberku sa objavila falošná 100-eurovka.

Ilustračný obrázok k článku Pri platení a preberaní peňazí pozor: V Ružomberku našli falošné bankovky
Foto: Jaroslav Dodok

Národná banka Slovenska v Bratislave potvrdila, že predmetná bankovka je falzifikát. Polícia vyzýva občanov na opatrnosť pri platbe eurobankovkami, najmä hodnoty 50 a 100 eur, ktorých falzifikáty polícia zaznamenala vo väčšom počte.

Dôležitosť kontroly

Polícia upozorňuje pokladníkov obchodov a obchodných domov na zvýšenie ostražitosti pri preberaní bankoviek vyšších nominálnych hodnôt, používanie čítačiek bankoviek, zameranie pozornosti na kvalitu papiera a ochranné znaky (základné ochranné prvky eurobankoviek sú vodoznak, ochranný prúžok, perforácie, zlatistý pruh…). V prípade podozrenia z výskytu falzifikátu je potrebné zavolať na číslo 158 a počkať aj s predkladateľom bankovky na príchod polície.

Vysoké tresty

Následkom falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a ich uvádzaním do obehu môže byť pre páchateľa trest odňatia slobody na 7 až 10 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM