Rôzne

Priehrady zachraňujú: Liptovská Mara za pár hodín stúpla o 95 cm

Dve vrcholové vodné nádrže Vážskej kaskády - Liptovská Mara a Oravská priehrada - potvrdili opäť svoju základnú ochrannú funkciu pred záplavami. V uplynulých 24 hodinách do dnešného poludnia zadržali viac ako 55 miliónov m3 vody, ktorú priniesol vytrvalý intenzívny dažď.

Ilustračný obrázok k článku Priehrady zachraňujú: Liptovská Mara za pár hodín stúpla o 95 cm
Zdroj: Dnes24.sk

„Pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku regulovali prezieravo v predchádzajúcich týždňoch hladiny oboch vodných nádrží a vytvorili dostatočnú kapacitu na zachytenie prívalových vĺn, ktoré sa zvyknú vyskytovať v tomto ročnom období. Stalo sa tak napríklad aj v máji 2010,“ vysvetlil hovorca Ministerstva životného prostredia SR Maroš Stano.

Zároveň spresnil, že prítok do Liptovskej Mary sa zvýšil z 83 m3/s dnes ráno na viac ako 280 m3/s, do Oravskej priehrady zo 122 m3/s až na 789 m3/s. „Priblížilo sa to k rekordným hodnotám prítokov počas povodní z predchádzajúcich rokov. Hladina Liptovskej Mary tak za pár hodín stúpla o 95 cm a Oravskej priehrady o 130 cm,“ pokračoval Stano.

„Do Liptovskej Mary natieklo viac ako 18,6 milióna m3 a do Oravskej priehrady až takmer 37 miliónov m3 vody,“ dodal s tým, že v obidvoch nádržiach sú ešte dostatočné rezervy na zachytenie prípadných ďalších dažďových zrážok v najbližších dňoch. Vodohospodári vytvárajú potrebný voľný priestor aj regulovaným priebežným vypúšťaním vody.

foto: panoramio.com

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM