Slávka Kellová Iné športy

Prvé kolo Slovenského pohára za nami

Prvé kolo Slovenského pohára v skialpinizme pozná svojich víťazov. Večerný pretek s výstupom aj zjazdom prilákal do Jasnej pri Liptovskom Mikuláši 91 pretekárov zo Slovenska a Poľska.

Prvý pretek Slovenského pohára počas predchádzajúceho víkendu bol totiž zároveň nominačným na Majstrovstvá Európy. Silný vietor a sneženie počas niekoľkých dní pred pretekom neveštili nič dobré, pretože trať počas minuloročného preteku museli organizátori kvôli nim skracovať. Počasie sa však umúdrilo a preto mohli pretekári bez obmedzení prejsť zaujímavou a technicky náročnejšou traťou.

Trasa viedla najprv miernym stúpaním spred hotela Grand. Posledných 250 výškových metrov na Lukovú sa už stúpanie poriadne zostrilo. „Tu sa naplno ukázali sila a technika v nohách športovcov. Zjazd viedol asi 150 výškových metrov z Lukovej po"jednotke", potom sa pretekári traverzom cez les napojili na „sedmičku“, kde lyžovali v neupravenom teréne,“ opisuje jednotlivé etapy preteku organizátorka súťaže Michaela Danková z Klubu Skialp Bobrovec.

Pretekári tak absolvovali podľa kategórii 1 – 3 kolá s prevýšením jedného kola 560 metrov. „Pretek hodnotili ako ťažší, ale pekný. Na nočnom preteku je dôležité lepšie si všímať označenie trate hlavne pri zjazde, čo niektorí pretekári podcenili,“ hovorí Danková.

V hlavnej mužskej kategórii zvládol najlepšie tri kolá s prevýšením 1680 m Jozef Hlavčo zo Skialpu Bobrovec s časom 1,32, no spočiatku si výborne počínal aj ďalší reprezentant Marek Litvaj, ktorý si v druhom zjazde zlomil lyžu.

Správu doplníme o výsledky. foto: Skialp Bobrovec

skialp_2
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM