Ľubomír Hudačko Správy

Prvý zimný zásah na liptovskej diaľnici: Toľkoto sypačov bojovalo so snehom

Nie Martin na bielom koni, ale Katarína sa tentoraz chcela pripomenúť obyvateľom aj v našom regióne. Aj v Liptove tak napadal katarínsky sneh. Perinbaba priniesla vločky i na diaľnicu.

Prvý výjazd techniky na diaľnici D1 medzi Ivachnovou a Važcom sa uskutočnil v pondelok vo večerných hodinách. Do terénu bolo nasedených sedem sypačov. Z pondelka na utorok sa na tomto úseku spotrebovalo 64 ton posypového materiálu. Technika spolu odpluhovala viac ako 1200 kilometrov.

Počas zimného obdobia je celkovo po krajine v pohotovosti 158 sypačov, 31 traktorov, 24 snehových fréz a 31 nákladných vozidiel Národnej diaľničnej spoločnosti. Pripravených je takmer 30 tisíc ton posypového materiálu. 14 stredísk údržby bude zabezpečovať odstraňovanie snehu, posyp vozoviek, či riešenie kalamitných situácií. Motoristom je k dispozícii bezplatná linka SOS centra 0800 100 007.

Sneh povolal do terénu diaľničiarov aj inde. Jedenásť sypačov a 42 ton posypového materiálu bolo nasadených aj na rýchlostnej ceste R1 od Šášovského Podhradia po Banskú Bystricu, 8 sypačov zasahovalo na úseku diaľnice D1 po Tatrami. Zasahovali aj strediská údržby diaľnic a rýchlostných ciest v Košiciach, Prešove a Čadci.

S príchodom zimného obdobia je pri jazde autom potrebné zvýšiť opatrnosť a pripravenosť. Jazda v zimných podmienkach kladie vysoké nároky na vaše vozidlo a aj na vaše vodičské schopnosti. V zime to platí dvojnásobne. Správne fungujúce, nastavené a hlavne zapnuté osvetlenie je dôležitým prvkom. Okná majte vyčistené od špiny, snehu či námrazy. Majte vždy dostatok nemrznúcej zmesi do ostrekovačov.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM