Tlačové správy

RADÍME: Z čoho stavať, ak chcete ušetriť

Na výstavbu rodinných domov sú u nás tradičným materiálom pálené tehly. Aj dnes, keď sa požiadavky na vlastnosti stavebných materiálov neustále zvyšujú, stavajú sa domy s malou spotrebou energie na prevádzku.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Z čoho stavať, ak chcete ušetriť
Zdroj: Dnes24.sk

Okrem toho sa zmodernizovali technológie výstavby a aj preto je možné postaviť dom podľa najnovších trendov z tehál, bez zateplenia a svojpomocne.

Výber materiálu je základ

Rozhodnutie, aký materiál zvoliť na hrubú stavbu domu, je veľmi dôležitým krokom. Je potrebné vyberať starostlivo, pretože tento materiál – na rozdiel od strešnej krytiny, okien, podláh, kuchynskej linky a mnohých ďalších – už nikdy nie je možné vymeniť. Dom by mal mať nízku spotrebu tepla na vykurovanie, dlhú životnosť a mal by zaistiť rodine bezpečné a komfortné bývanie.

Všetky tieto požiadavky splní dom s masívnou tehlovou obvodovou konštrukciou. Ak zvolíme napríklad české tehly HELUZ Family, ktoré výrobca ponúka v šírkach 380, 440 a 500 mm, obvodové murivo bez dodatočného zateplenia vyhovie požiadavkám na nízko energetický dom. Nadštandardné tepelno-izolačné parametre obvodového muriva zaistia tieto tehly s dutinami vyplnenými polystyrénom nazvané Family 2in1, ktoré sú vhodné aj na výstavbu pasívnych a nulových domov. A navyše, hrubú stavbu takého domu je možnézvládnuťi svojpomocne a v krátkom čase.

Jednoduchá výstavba

Ani tie najlepšie tehly samé osebe kvalitu stavby nezaručia. Správne vykonávanie murovania je druhou polovicou úspechu. Technológia výstavby tehlového domu nie je zložitá a pri dodržaní jednoduchých zásad je možné postaviť hrubú stavbu rýchlo a kvalitne. Klasická murovacia malta sa dnes takmer nepoužíva. Tehlové bloky sa vyrábajú s brúsenou ložnou plochou a spájajú sa pomocou tenkovrstvových mált (tzv. lepidiel), alebo sa používa špeciálna murovacia pena. Na riešenie detailov, ako sú väzby rohov, parapety a ostenia okien, sa používajú doplnkové tehly s kapsou na vloženie tepelnej izolácie, ktorá zabráni únikom tepla. Tým sa predíde vzniku tepelných mostov v obvodovom murive. Dôkazom toho, že jednovrstvové tehlové murivo splní súčasné vysoké požiadavky na kvalitu obvodovej konštrukcie, je vzorový pasívny dom spoločnosti HELUZ, ktorý stojí v areáli českobudějovického výstaviska. Aj taký dom je možné postaviť bez problémov, stačí vykonávať remeselné práce zodpovedne.

Komfort s nízkymi nákladmi

Postaviť si dom z tehál HELUZ Family je veľmi dobrou voľbou nielen z hľadiska úspory tepla na vykurovanie, ale aj z hľadiska komfortu bývania. Masívne jednovrstvové murivo z týchto tehlových blokov má pri minimálnych nárokoch na údržbu veľmi dlhú životnosť a jeho vlastnosti sa v čase nemenia. Je nehorľavé, zdravotne neškodné a nenapádajú ho škodcovia. Ochráni vás pred hlukom zvonku a v každom ročnom období oceníte aj jeho schopnosť akumulovať teplo. V lete zabraňuje prehrievaniu miestností, na jar a na jeseň, keď býva veľký rozdiel medzi teplotou cez deň a v noci, nedochádza k prudkým zmenám vnútornej teploty a samozrejme v zime udržuje teplo vo vnútri. Vysoké povrchové teploty murovaných stien zaručujú pocit tepla, vzduch v miestnostiach sa nemusí vykurovať na vysoké teploty, čím sa významne šetria náklady na vykurovanie. Omietnuté murivo dokáže plynule prijímať a uvoľňovať vzdušnú vlhkosť a regulovať vlhkosť vzduchu v obytných miestnostiach.

Kvalita pálených tehál je preverená storočiami ich používania a vďaka inováciám drží tento materiál krok s dobou. Rozhodnúť sa pre tehlový dom, ktorý vám bude šetriť peniaze a bude sa v ňom dobre bývať, sa vyplatí. www.heluz.sk

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

RADÍME: Z čoho stavať, ak chcete ušetriť
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM