Tomáš Batiz Správy

Rázne opatrenie radnice proti medveďom: Mestské časti s novou povinnosťou

Obyvatelia niektorých mestských častí Liptovského Mikuláša musia od 1. júla zabezpečiť svoje kontajnery na komunálny odpad pred prístupom medveďa hnedého. Opatrením chce radnica znížiť jeho výskyt v obývaných oblastiach.

Ilustračný obrázok k článku Rázne opatrenie radnice proti medveďom: Mestské časti s novou povinnosťou
Zdroj: TASR

Nová povinnosť Liptovskomiku­lášanov vyplýva zo všeobecne záväzného nariadenia o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území mesta Liptovský Mikuláš, ktoré prijali poslanci na svojom štvrtkovom rokovaní. „Nové nariadenie zavádza napríklad množstvový zber drobného stavebného odpadu v zbernom dvore na Okoličianskej ulici. Od 1. júla budú zabezpečovať nakladanie s odpadmi z obalov a neobalových výrobkov, ako sú napríklad plasty, kovy a papier, organizácie zodpovednosti výrobcov,“ uviedla hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

„Prvý júl tiež znamená termín na zmenu pôvodcov odpadov z mestských častí Iľanovo, Bodice, Ploštín a Demänová. Títo majú zabezpečiť kontajnery na zmesový odpad tak, aby k odpadu nemali prístup medvede,“ pokračuje ďalej Čapčíková. Nariadenie podľa nej platí aj pre územie Svätý Štefan.

Podľa predsedu opozičného poslaneckého klubu (KDH, NOVA, SDKÚ-DS) Vincenta Kultána nie je nariadenie zodpovedne pripravené. „Ušili to horúcou ihlou, neprispôsobili pojmy v tom nariadení, informatívne tam dávajú veci, ktoré sú nepravdivé. Odvolávajú sa na neexistujúce zákony, body zákonov. Celkovo to nie je dobre urobené. Všeobecne záväzné nariadenie je síce potrebné, ale malo byť urobené inak, poctivo,“ vyjadril sa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM