Správy

Rázusovie dom zbavujú škodlivej vlhkosti: Pre verejnosť ho otvoria koncom októbra

Rodný dom spisovateľky Márie Rázusovej–Martákovej, literáta, kňaza a politika Martina Rázusa a ich bratov Michala a Mateja, významných kníhtlačiarov, v liptovskomikulášskej mestskej časti Vrbica zbavujú v týchto dňoch škodlivej vlhkosti. Verejnosti ho sprístupnia koncom októbra.

Ilustračný obrázok k článku Rázusovie dom zbavujú škodlivej vlhkosti: Pre verejnosť ho otvoria koncom októbra
Zdroj: Dnes24.sk

Ľubica Rybárska zo správcovského Múzea Janka Kráľa pripomenula, že nadmerná interiérová vlhkosť patrí medzi najväčších nepriateľov múzejných expozícií a depozitárov. „Stav tohto starého objektu nás trápi už veľmi dlho. Nie je to len na prvý pohľad viditeľný estetický nedostatok,“ skonštatovala.

„Chýbajúcu alebo poškodenú izoláciu muriva nahradí špeciálna technológia na odstraňovanie vlhkosti a špeciálne sanačné omietky. Kombinácia týchto stavebných technológií zabezpečí vysušenie celého objektu. Na rozšírenie výstavných priestorov tak budeme môcť konečne využiť aj pivnicu,“ spresnila Rybárska.

Dotáciu 14 000 eur na tento účel poskytla mestská samospráva. Typická viacgeneračná rodinná zástavba z 80-tych rokov 19. storočia je už niekoľko desaťročí majetkom mesta a po rozsiahlej rekonštrukcii slúži od roku 1993 pod zaužívaným názvom Rázusovie dom ako originálna múzejná expozícia.

Foto: ilustračné

Razusovie dom_odvlhcovanie
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM