Slávka Kellová Kultúra

Recitačný maratón v Galérii bratov Rumanských

Unikátny, približne sedemhodinový recitačný maratón poézie Milana Rúfusa sa uskutočnil v novej liptovskomikulášskej galérii venovanej dielu bratov Ivana a Igora Rumanských.

Básne jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov, ktoré dlhé roky neúnavne ilustroval akademický maliar Igor Rumanský, prednášali predovšetkým žiaci základných a stredných škôl.

„Súčasné deti žalostne málo čítajú a poéziu už vôbec. Svedčí o tom, že niektoré z nich básničky iba horko, ťažko slabikovali. Tvorba Milana Rúfusa je pritom do značnej miery určená práve deťom. Verím, že ich osloví a nájdeme tak možný spôsob, ako priviesť najmladšiu generáciu k čítaniu a recitácii,“ uviedla pre TASR učiteľka slovenčiny Kveta Staroňová, skúsená recitátorka a členka občianskeho združenia Naveky Závažná.

Zároveň zdôraznila čaro poetiky nezlomného etického maximalistu. „Niektorí kritici tvrdia, že je náročná, nezrozumiteľná. Nesúhlasím, naopak, je prostá, geniálne jednoduchá a obrazotvorná, neustále smerujúca k podstate. Nakoniec zakaždým vyústi do toho jediného, čo nás naozaj drží pri pozemskom žití, k láske. Pár vetami dokázal obsiahnuť prakticky všetko,“ skonštatovala rodáčka z Rúfusovej rodnej Závažnej Poruby.

„Zaujalo ma, že takýto veľký umelec pochádzal práve z nášho kraja,“ povedala nádejná recitátorka Natália z liptovskomi­kulášskeho gymnázia. „Keď chcú mladí ľudia, ktorí toho ešte veľa neprežili, pochopiť jeho verše, musia sa do nich zahĺbiť. Určite sa to oplatí, lebo sú veľmi inšpiratívne,“ dodala gymnazistka Veronika z Liptovského Hrádku.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM