Slávka Kellová Rôzne

Rekonštrukcia Štúrovej ulice sa predraží

Revitalizácia centrálnej mestskej zóny v Liptovskom Mikuláši, ktorá sa začala v novembri 2011, sa predraží. Dôvodom je rašelinová vrstva na Štúrovej ulici, ktorú objavili pri prácach pod cestou.

Rašelina je podložie, ktoré sa nadmerným zaťažením deformuje. O to viac ak sa nachádza pod cestou, po ktorej denne prejdú stovky áut. Vrstva tejto hmoty, ktorú v hrúbke asi 50–60 centimetrov objavili pri výkopových prácach preto musí ísť preč. „O rašeline sa pred tým nevedelo, ale pri každých prácach treba rátať s neočakávanými udalosťami. Zvýšené náklady bude hradiť mesto zo svojho rozpočtu,“ hovorí primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský.

Po odstránení vrstvy rašeliny sa cesta vysype štrkom, alebo sa tu použije geomreža, ktorá je finančne značne náročnejšia. Konečné slovo bude mať geológ. Od použitého materiálu sa bude pohybovať aj výška vzniknutých nákladov. Podľa primátora mesto ráta s nákladmi zhruba v rozmedzí 50 – 60 000 eur.

Cesta by sa viac nemala prepadávať

Na Štúrovej ulici bolo množstvo vodičov svedkami prepadnutých miest a jám, ktoré sťažovali jazdu po ceste. Materiál, ktorý nahradí nevhodnú rašelinu by sa mal v budúcnosti popasovať aj s prepadávaním cesty. Stavebné zásahy nielen vodárov a plynárov totiž narušili štep, teda technológiu, ktorou sa robilo podložie pre cesty ešte v čase 1. Československej republiky a ten sa postupne narušoval a deformoval.

Rašelinové podložie v tejto oblasti nie je pre odborníkov žiadnym prekvapením. V Liptovskom Mikuláš a jeho okolí sa totiž nachádza množstvo miest, ktoré sú vystlané rašelinou alebo štrkom. Plánované ukončenie všetkých prác na revitalizácii centrálnej mestskej zóny do 14. júna 2012 by sa meniť nemalo.

foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM